This post is also available in: roRomână enEnglish (Engleză)

Ionut Cristache: Buna seara si bine v-am gasit la Romania noua! De cateva saptamani, presa din Romania are un nou star, colonelul SRI in rezerva, Daniel Dragomir, om al sistemului pana la un punct, sef al antiterorismului SRI apropiat de fostul prim-adjunct al insitutiei, generalul Coldea. Cata vreme a fost parte din sistem, dl Dragomir nu a incalcat ierarhiile militare si nu a dezvaluit niciunul dintre lucrurile despre care azi spune ca erau imorale. Asta daca nu erau chiar ilegale. Dar o face astazi dupa ce a fost tarat in cateva scandaluri publice si incateva procese si dupa ce i s-a pus celebra dela eticheta de penal. Este Daniel Dragomir un Constantin Bucur ? Capitanul SRI care in ’96 a dezvaluit ca SRI intercepta ilegal telefoanele celor incomozi  pentru sistemul de atunci, Iliescu – Magureanu? Sau este doar un om incoltit care vrea sa-si scape pielea ? Aflam in aceasta seara – sau eu sper cel putin ca vom afla mai multe lucruri – chiar de la domnia sa. Buna seara, dle Dragomir !

Daniel Dragomir: Buna seara!

Ionut Cristache: E o descriere exacta cea pe care v-am facut-o? Sau relativ exacta?

Daniel Dragomir: Relativ exacta.

Ionut Cristache: Ii spun “Bun venit!” si maestrului Ion Cristoiu. Pentru ca sarbatorim, doamnelor si domnilor, in aceasta seara, o luna de la dezvaluirile dlui Daniel Dragomir, o luna in care s-au intamplat foarte multe lucruri. Comisia de la Parlament vegheaza, lucreaza, cheama oameni, audiaza. Cand ati fost audiat ultima data, dle Daniel Dragomir ?

Daniel Dragomir: Acum o saptamana si ceva.

Ion Cristoiu : Stati putin, trebuie sa precizam telespectatorilor, nu este Comisia de Control.

Ionut Cristache : Ba da. Este Comisia de Control, nu este alta comisie.

Ion Cristoiu : Comisia de Control a hotarat. Deci nu s-a constituit o alta Comisie Parlamentara de Ancheta privind dezvaluirile dvs.

Daniel Dragomir: Nu. Este Comisia de Control a Serviciului.

Ion Cristoiu : E foarte important …

Ionut Cristache : S-a plecat de la premisa ca incep audierile in aceasta Comisie – daca se va considera la un moment dat se va constitui o alta comisie care sa duca munca mai departe – cel putin asta spunea Liviu Dragnea, seful majoritatii la acel moment. Va mai anunt doamnelor si domnilor ca in mai putin de jumatate de ora o sa avem o discutie cel putin mult mai interesanta decat in momentul acestei discutii, ramaneti cu noi, sunati-va rudele, prietenii, pentru ca dl Dragomir nu a venit cu mana goala, a venit si cu un document care va aparea pe blogul dvs, inteleg, la ora 9.30. O sa discutam si noi atunci pe indelete despre ce contine acel document si ce ne releva el de fapt, dar inainte de toate, dle Dragomir, as vrea sa ne uitam la Romania zilelor noastre, Romania prezentului, dincolo de ce s-a intamplat in trecut si ce se va intampla in viitor. Tumultul acesta de pe scena politica reinvie o tema recurenta in Romania, si anume ca serviciile fac si desfac in Romania. Dupa 11 decembrie am avut o numire de premier in persoana dlui Grindeanu, se vorbea si atunci ca exista anumite influente din zone oculte, a venit dl Tudose, pe care multi il arata cu degetul ca fiind un personaj cel putin din obscurul acesta care conduce Romania, si avem, cum spunea si dl Cristoiu, cu cateva minute inainte sa incepem aceasta editie, o suceala a dlui Tudose care vine sa confirme tot acest portret pe care cateva voci din presa inca libera i-l fac domniei sale, si anume ca ar fi un om de coardele caruia trage cineva din umbra. Cum ati caracteriza realitatea in care traim in acest moment ?

Daniel Dragomir : Dle Cristache, ca sa vorbim de Romania prezenta, trebuie sa ne uitam neaparat la Romania trecuta. Din punctul acesta de vedere dati-mi voie de la inceput sa spun ca eu nu voi discuta aspecte politice. Am spus-o chiar de la inceputul dezvaluirilor mele : nu e zona mea, nu e apetenta mea si nu asta este demersul meu.

Ionut Cristache : V-am facut acest portret de inceput pt ca avem un presedinte de tara care se raporta la un fost prim-ministru ca fiind fost agent SIE, avem – v-am spus – toata aceasta valtoare publica care se raporteaza la doi fosti prim-ministri – unul fost prim-ministru, unul pe faras, nu stim exact, dl Tudose – ca ar fi din aceste zone. Atunci va intreb altfel : exista politicieni vanduti si aici gasiti sinonimele care va convin dvs, vanduti sistemului si statului paralel ?

Daniel Dragomir : Eu am discutat inca de acum o luna de cand am inceput, tot cu maestrul Cristioiu, pe 11 septembrie, discutiile si demersul meu, despre patru culoare : despre culoarul media, despre culoarul justitiei, culoarul economic si culoarul politic. Si aici voi face doua precizari. In primul rand, noi vorbim aici de faptul ca oricine ar fi prim-ministru sau oricine ar ocupa o functie publica de conducere in statul roman, atata timp cat situatia statului paralel, ceea ce am numit eu statul paralel si o sa si explic putin ce consider eu ca este statul paralel, ce a fost si ce este astazi, nu este rezolvata. Chiar nu este relevant astazi. O sa sune ciudat, dar chiar nu este relevant astazi cine cu cine politic se cearta sau are in vedere lucruri in perspectiva guvernarii. Pentru ca o tara trebuie sa fie guvernata avand cateva lucruri de rezolvat in plan economic, social, politic, de politica externa, da ? Atata timp cat in spate exista o forta – si voi face comparatia si cu Statele Unite – atata timp cat in spate exista o forta pe care eu o numesc statul paralel, pe care eu am numit-o nomenclatura la un moment dat….

Ionut Cristache : Exista si acum acest stat paralel la care v-ati mai raportat ?

Daniel Dragomir : Pai aceasta nomenclatura pe care eu am descris-o ca fiind condusa de catre dl Coldea SRL si de catre dna Kovesi PFA – o parte a acestei nomenclaturi exista prin implicarea directa in jocul politic al DNA-ului – si asta vedem cu ochiul liber – si exista prin ramasitele a ceea ce am putea numi in SRL Coldea a angajatilor SRL Coldea. Ori aici noi avem de-a face cu o situatie extrem de grava in Romania si anume ca in ultimii ani a existat o forta paralela, nelegitima, nealeasa de nimeni, care practic a uzurpat zona de putere in statul roman. Deci practic si-a arogat dreptul de a deveni o putere in stat: transpartinica si transinstitutionala. Haideti sa ne aducem aminte: implicarea in vremea lui Coldea in tot felul de activitati. In zona ANAF, in zona lui 2.15, in zona parchetelor, prin acele protocoale si activitati.

Ionut Cristache : Cand s-a produs aceasta lacomie – daca vreti – a sistemului, a statului paralel de a incaleca pe rand tot ce descrieti dvs. ? Sau a fost o chestiune progresiva, nu neaparat peste noapte ?

Daniel Dragomir : Pana la aceasta lacomie ar trebui sa intelegem cum s-au derulat lucrurile. Aceasta uzurpare a calitatii de putere in stat a unei parti din Serviciul Roman de Informatii in perioada generalului Coldea, sau in perioada lui Coldea SRL, a avut un rol profund neconstitutional si nedemocratic. Si o spun de ce : pentru ca aceasta uzurpare a fost prin arogarea unei calitati de a conduce in zona legislativa, politica, economica si institutionala. Chiar si numele, Serviciul Roman de Informatii, vine din faptul ca serviciul se afla in slujba, in serviciul conducerii statului roman si a cetatenilor si a interesului cetatenilor.

Ionut Cristache: Asta declarativ.

Daniel Dragomir: Nu declarativ. Asa este normal si asa este democratic. Ori noi vorbim aici despre ceea ce ar trebui sa fie normal si democratic in statul roman. In perioada uzurparii acestei puteri si preluarii acestei puteri…

Ionut Cristache: Dle Dragomir, stati un pic, un singur om poate sa faca ce spuneti dvs ca s-a intamplat ? Coldea a uzurpat toate aceste calitati si a confiscat o tara ?

Daniel Dragomir: Noi vorbim de conducerea binomului. In spatele conducerii binomului, cum am spus de la prima emisiune, facem diferenta foarte clara. In sistem, am spus, 90%, 95% din oameni sunt oameni care isi fac datoria in fiecare zi in institutiile de forta sau in alte institutii ale statului roman in interes national. Dar a existat o clica – si eu am numit-o nomenclatura – care n-a raspuns in fata nimanui si uitati-va ca si astazi nu raspunde…

Ionut Cristache: Vi se pare ca dl Coldea a raspuns in fata cuiva ?

Daniel Dragomir: Pai asta spun : care nici astazi nu raspunde si care si-a arogat dreptul de a da ordine si de a face lucruri si de a implica institutii ale statului in interes personal.

Ionut Cristache: Si aceasta clica este in continuare la conducere ?

Daniel Dragomir: O parte din aceasta clica, vedem zi de zi, este la conducere.

Ion Cristoiu : Iertati-ma, ca sa revenim. Dl Cristache a pus o intrebare invaluitoare. Eu o pun directa : de o zi sau doua asistam la o criza, dupa parea mea, politica, ivita din nimic. Va pun dvs intrebarea, ofiter de informatii, ca ramaneti in continuare ofiter de informatii prin meserie asa cum noi ramanem gazetari si cand ne pensionam, ce s-a intamplat ? Adica ce l-a apucat pe dl Mihai Tudose ? Am toate datele, de fapt nu e niciun scandal. Ce a detonat ? De ce a simtit nevoia dl premier : unu, sa vorbeasca despre penali, o chestiune unica, nu am pomenit pana acum, sa ia apararea DNA ? Sa fie tefelist cum zic eu. Dupa analiza dvs, ca ofiter de informatii, care e cauza ? Ce se intampla ?

Daniel Dragomir: Eu nu pot sa mi dau seama, chiar si ca ofiter de informatii, care este cauza. Ce pot insa sa va spun este ca dezvaluirile din ultima luna, activitatea comisiei si dezvalurile care s-au produs in general in mass-media, nu dezvaluirile lui Dragomir, au produs foarte mare nervozitate in aceasta nomenclatura.

Ion Cristoiu : Da, si presupuneti ca s-a apasat pe un buton. Apropo de patriotism, pot sa va pun o intrebare care ma preocupa de cand am aflat ca dvs ati luat o distinctie de la CIA si a fost decorat si dl Maior si dl Coldea. Spuneti-mi, avem un Serviciu Roman de Informatii, da? Care are servicii aliate, atentie ! Asa au fost si inainte. Pana unde este limita la care noi dam totul aliatului ?

Daniel Dragomir: Limita este una singura, intotdeauna, si anume intersul national.

Ion Cristoiu : Credeti ca e in stare un serviciu national sa pastreze fata de un serviciu aliat un secret national ? E o intrebare, sa stiti ca este foarte important.

Daniel Dragomir: Este absolut obligatoriu. Si va spun : noi avem astazi aliati. Acesti aliati sunt extrem de importanti pt prezervarea securitatii nationale.

Ion Cristoiu : Dar au si ei interesele proprii.

Daniel Dragomir: Sigur ca da. Dar linia demarcatoare sau linia de importanta a oricarei relatii de cooperare este respectarea interesului national.

Ion Cristoiu : Darea unui secret national catre un aliat este tradare ?

Daniel Dragomir: Da, bineinteles.

Ion Cristoiu : E foarte importanta, iertati-ma, pt ca l-am vazut pe dl Hellvig – ca eu imi pot permite – la Timisoara a tinut un discurs pt mine ciudat. N-am vazut un moment expresia « SRI al Romaniei ». SRI trebuie sa faca educatie euroatlantica, adica undeva totusi Serviciu Roman de Informatii si SIE sunt serviciile Romaniei intai si dupa asta ale NATO.

Ionut Cristache: E o nuanta.

Ion Cristoiu : E foarte importanta aceasta cedare. Noi trebuie sa fim foarte atenti pentru ca sigur, ei sunt aliati, dar trebuie sa pastram, cum spune dansul, un nucleu care reprezinta interesul nostru national.

Ionut Cristache: Dar pana la SRI-ul de azi, as vrea sa ma intorc la intrebarea dvs. domnule Cristoiu, si o sa va intreb altfel dle Dragomir, am inteles ca nu vreti sa faceti referiri politice in niciun fel si va feriti de … dar exista capacitatea acestui sistem ocult care conduce Romania sa apese butoane astfel incat sa se suceasca premierii in Romania peste noapte ?

Daniel Dragomir: Despre acest sistem ocult putem vorbi foarte usor si mult mai concret uitati-va la ce se intampla in Statele Unite. Presedintele Trump a schimbat in 6 luni, in 8 luni de zile, 3 purtatori de cuvant. Presedintele Trump este seful executivului, da ? Schimba acum seful Departamentului de Stat. Ca vorbeati de butoane.

Ion Cristoiu : Al ape externe, adica unul dintre cei mai importanti. Nu e asa ?

Daniel Dragomir: Si foarte multi oameni din anurajul de la Casa Alba. Se loveste presedintele Trump astazi, similar, de aceeasi situatie care exista in Romania. Prezenta acestor culoare – iar despre culoarul politic, ca aici era de fapt intrebarea dvs, despre culoarul politic eu pot sa va spun doar atat : exista oameni care raspund la butoane. Pe unii dintre ei ii stim. Sau ii stiu. Eu nu o sa pot devoala si nu pot devoala informatii clasificate si nu am facut asta de la inceput.

Ionut Cristache: Dar nici nu va cer asta. Asta mi se pare o informatie esentiala. Exista oameni care raspund la comenzi, da ? La comenzile SRI-ului.

Daniel Dragomir: Exista oameni care au raspuns la comenzi.

Ionut Cristache: Oameni politici din toate partidele ?

Daniel Dragomir: Oameni politici. Insa, un lucru extrem de important, mai ales pt analistii avizati : eu cand am vorbit despre culoarele politice si celelalte culoare am vorbit si despre metadate. Toata aceasta chestiune cu privire la elementele clasificate este practic o cacealma. De ce ? Pt ca din pacate, daca o sa urmariti cu atentie, acesti oameni ii vedem si se devoaleaza si se deconspira singuri prin lucruri, fapte, prin luari de pozitie.

Ionut Cristache: Da, dle Dragomir, dar stiti cum e : omul degeaba vede, trebuie sa vina la un moment dat cineva sa ii spuna « bai, e adevarat ce vezi » sau « nu e adevarat ce vezi ». Ca asa suntem noi. Multi dintre noi refuzam realitati, chiar cand ele sunt evidente.

Daniel Dragomir: Eu am foarte mare incredere in inteligenta telespectatorilor dvs.

Ion Cristoiu : Reiau eu intrebarea mai didactic. Intrebarea pe care si-o pun si telespectatorii si noi este urmatoarea : cum ajunge statul paralel sau sistemul sau deep state, cum ajunge sa inhate un politician in asa fel incat sa apese pe butoane. Adica il descopera cand e mic, il ia cand e mare ? Si a doua intrebare : poate sa existe in aceasta tara dupa domnia sistemului un politician care sa fie pe cont propriu sau daca eu vreau sa fiu politician trebuie sa ma duc neaparat la Baneasa ?

Daniel Dragomir: Exista politicieni care sunt pe cont propriu. Din fericire.

Ionut Cristache: Si exceleaza sau sunt la coada politicii ?

Daniel Dragomir: Exista politicieni care unii sunt manati de ideologie, unii sunt manati de buna credinta, de bun simt si de interesul national. Ii vedem cu usurinta.

Ion Cristoiu : Dar nu ajung sefi.

Daniel Dragomir: Unii dintre ei ajung si sefi.

Ionut Cristache: Si reusesc sa incalce sistemul pe care dvs il descrieti.

Daniel Dragomir: Acest sistem sau acest stat paralel a uzurpat starea de putere in Romania in mod ilegitim. Pt ca politicienii, din fericire, in democratia romaneasca, sunt alesi. Ori ne-au demonstrate ultimii ani…

Ionut Cristache: Stati un pic, ca aceasta uzurpare s-a produs si cu complicitatea politicului, daca vreti. Ca la un moment dat, controlul, singura institutie care putea sa exercite un oarecare control asupra serviciilor era Parlamentul. E clar ca unii au capitulat in fata seriviciilor si serviciul s-a extins cat i-a fost permis. I-a fost permis foarte mult in Romania. As vrea sa ma intorc la o declaratie a dvs data in urma cu cateva minute. Coldea – pt ca e o discutie nominala aici, nu mai e nimic vag, nimic general,e despre Coldea – a uzurpat, tot ce spuneti dvs ca a facut. Ati fost alaturi de domnia sa. Mai exact, dle Dragomir, cum s-a intampla ? Acum si pt cei de acasa nu sunteti un inger. Ati fost acolo, langa. Nu va acuz de nimic, ca ati fost partas. Dar totusi ati vazut niste lucruri intamplandu-se. Cum se intamplau ele, dle Dragomir ? Concret.

Daniel Dragomir: Concret eu am mai spus. Dupa 2012 – si in momentul in care eu am decis sa parasesc serviciul – a existat o atitudine care mie mi-a aratat faptul ca se incalca limitele constitutionale. Ori eu cand am spus ca se incalca limitele constitutionale m-am referit exact la aceasta chestiune a uzurparii puterilor legitime ale statului. Eu dupa cum stiti am activat in zona de antiterorism. Am fost feriti. Si din fericire, repet, unitatea din care am facut parte a fost ferita de aceste influente politice. Dar ele nu puteau sa fie nevazute. E prima data de o luna de cand ies cand va spun si un banc. Nu e banc, de fapt, e o situatie. Bancurile nu sunt clasificate. Ca la o sedinta, a existat o discutie intre dl director Maior si primul-adjunct, in care dl director Maior ii spunea dlui prim-adjunct: « Coldea, te-am pus sa faci din serviciu un MI6 – e cunoscuta, un lucru extraordinar care s-a facut in cadrul serviciului cu consultantii britanici a reformarii serviciului – si tie ti-a iesit FBI ». Problema este alta : lui Coldea i-a iesit FSB. Aici este problema. Si de aceea ma intorc la ceea ce spuneati mai devreme cu privire la declaratia directorului Hellvig. Dati-va seama cat de complicat este astazi pt directorul Hellvig sa puna in practica – si eu vad asta, din exterior – sa puna in practica un efort de reformare a serviciului pe care nu-l duce de la FBI astazi, ci-l duce de la FSB-ul lui Coldea.

Ionut Cristache: Stati putin…

Ion Cristoiu: Nu sunteti singurul care il laudati pe dl Maior (…) Credeti ca in intentiile democratice ale lui Eduard Hellvig ?

Ionut Cristache: Pe vremea lui Maior aveam asa : analisti politici care il preaslaveau, jurnalisti, parerologi, politologi, astazi tot aceiasi, au fost luati de cap si s-au mutat in curtea lui Hellvig. Eu nu mai cred in persoane providentiale. Cum nici dl Cristoiu nu crede.

Daniel Dragomir: Eu va raspund foarte argumentat ..

Ionut Cristache: Si acum sa nu se supere dl Marincea, ca am vazut ca e foarte activ pe Facebook.

Daniel Dragomir: Eu va raspund foarte argumentat ..Cu siguranta tineti minte, in anii ’80-’90 se fuma in avioane. La un moment dat nu s-a mai putut fuma in avion, s-a putut fuma doar pe locurile din spate. Dupa care s-a scos de tot aceasta chestiune. Tigarile sunt aceleasi, oamenii sunt aceeasi, avioanele sunt aceleasi. Eu va dau un prim argument: lucrurile, vreumurile si tara s-au schimbat. Nu se mai poate face astazi si asteptarile publicului si nu neaparat dezvaluirile, dar lucrurile care sunt ca tensiune in societate eu cred ca sunt receptate la nivelul conducerii astazi. Si ce s-a intamplat acum 4 ani, 5 ani, 6 ani, in vremea lui Coldea, nu mai este no datam, posibil acum…

Ionut Cristache: E un conflict logic intre ideile dvs. Ne spuneti pe de o parte ca clica lui Coldea este inca acolo, conduce inca Romania, parte din ea, si de cealalta parte ne vorbiti de aceste eforturi de reforma ale dlui Hellvig si ca realitatile de acum 5-6 ani nu mai sunt posibile azi. Pai daca aceiasi oameni sunt acolo ?

Daniel Dragomir: Nu mai sunt aceiasi oameni.

Ionut Cristache: Pai asta ne-ati spus.

Daniel Dragomir: Daca ma lasati sa termin va explicam.

Ionut Cristache: Sigur ca da.

Daniel Dragomir: Acum cateva luni, stiti foarte bine, au fost 12-14-15 generali care au fost trecuti in rezerva. Pe langa acestia sunt zeci, sute de ofiteri superiori, locotenent-colonei si colonei care au fost trecuti in rezerva. O parte foarte importanta a facut obiectul acestei reforme pe care am vazut-o – ca ma intrebati de argumente – eu nu laud pe nimeni si nici nu am acest interes – pe care am vazut-o cu ochii nostri. In al doilea rand, directorul SRI are astazi un foarte mare avantaj : prin nominalizarea primului-adjunct Razvan Ionescu, care provine din zona de amenintari transfrontaliere si crima organizata, si care nu a avut de-a face cu aceasta zona, are un foarte mare avantaj, al faptului ca se reintoarce, se reshifteaza atentia spre cele trei domenii importante de siguranta nationala : antiterorism, contraspionaj si criminalitate organizata transfrontaliera.

Ionut Cristache: Adica cu tot ce ar fi trebuit sa se ocupe serviciul in toti acesti ani si nu s-a ocupat.

Daniel Dragomir: Exact.

Ion Cristoiu: Atunci intrebare.

Ionut Cristache: Dle Cristoiu, trebuie sa incepem sa aplaudam normalitatea in Romania. Cand cineva isi face treaba in cutiuta in care a fost pus s-o faca.

Ion Cristoiu: Cand e vorba de servicii, dati-mi voie ca jurnalist sa fiu prudent. Intrebarea este urmatoarea : daca e asa – si vad ca sunteti un sustinator al efortului actualului director de democratizare – de ce fata de dezvaluirile dvs nu fac nicio comisie macar de ancheta interna ? Nu poti sa te desparti cum am scris eu de trecut tacand.

Daniel Dragomir: Aveti dreptate. Si aici intaresc si partea cealalta…

Ion Cristoiu: Expicati-ne dpdv al serviciilor, ca eu inteleg.

Daniel Dragomir: Poate ca a fost gresit inteles demersul meu, dar demersul meu e foarte clar. Comisia de control nu poate sa fie nici o comisie care alearga si haituieste serviciul, dar nici o comisie care sta cu serviciul brat la brat. E o comisie de control care trebuie sa isi faca treaba. Ori demersul meu a fost exact in acest spirit. Comisia de control, doar impreuna cu conducerea serviciului poate observa si vedea, deci doar prin conlucrare, si eu asta sper ca se va intampla, va vedea acolo unde sunt problemele si unde au fost problemele.

Ionut Cristache: Va intreb eu mai departe, dle Dragomir, o sa continui intrebarea dlui Cristoiu : daca s-ar pune intr-o zi problema unei « full disclosure » – cum spune americanul – a unei deschideri totale la SRI, SRI-ul ca institutie ar mai ramane in picioare daca ar scoate la iveala si si-ar asuma toate greselile pe care dvs le spuneti si multe pe care nu le puteti spune ?

Daniel Dragomir: Bineinteles. Ba chiar mai mult, eu as spune ca serviciul va iesi intarit din asta.

Ionut Cristache: Si atunci de ce nu o fac ? Ne vorbiti de acest reformator Hellvig care pare ca nu face nimic.

Daniel Dragomir: Comisia de control si-a inceput activitatea acum doua saptamani – trei saptamani. O data. Doi : in interiorul serviciului exista – eu nu am de unde sa stiu cum lucreaza – exista mecanisme interne. Acele mecanisme interne…

Ionut Cristache: care l-au scapat pe Coldea.

Daniel Dragomir: in care eu am incredere si va spun de ce am incredere. Pentru ca acele mecanisme interne sunt extrem de atente la orice fel de deviatie. Ramane totusi un semn mare de intrebare – si eu va dau si partile negative ; v-am dat partile pozitive, va dau si partile negative – de ce aceste mecasnisme interne sau de ce comisia nu a reusit sa duca pana la capat acea chestiune a chitantelor dlui Coldea cu dl Ghita. Deci daca acele chitante sau acele facturi – ca sa nu ramana un semn de intrebare asupra dlui Coldea – au fost false, sau falsificate, sau prezentate in fals, acolo trebuie, la fel, mers pana la capat.

Ionut Cristache: Pai care e capatul, dl Dragomir, ca o tara intreaga a asistat la albirea dlui Coldea, la repunerea lui in functie si la pensionare. Apropo, dl Coldea preda acum, inteleg, si e o informatie verificata, este foarte bine mersi pe persoana lui fizica, ii invata si pe altii cum sa fie pana la urma. Care e reforma despre care imi vorbiti, pentru ca eu ca cetatean traitor in Romania anilor grei pe care dvs ii invocati din interior, domne, eu nu vad niciun effort concret. Vad ca se incearca niste astupari si niste peticiri.

Daniel Dragomir: Eu nu cred. Dati-mi voie sa avem si putina rabdare. De ce ? Pentru ca aceasta comise a inceput sa lucreze acum doua saptamani – trei saptamani. O data. Doi : din ce am putut eu observa, si atat pot sa va spun, in interiorul comisiei, exista dorinta de a duce acest demers mai departe. Acest demers nu poate fi dus decat in conlucrare cu conducerea serviciului. Nu in dusmanie, nu in razboi, nici in razbunari. Am spus asta chiar acum o saptamana. Aici nu e locul de razbunari. Eu nu am o razbunare personala fata de Coldea.

Ionut Cristache: Tara asta merita niste adevaruri rostite oficial. Pt ca dvs sunteti incadrat de un presedinte al Romaniei la chestiuni secundare de can-can, ce a facut dl Coldea cu dl Ghita si cu dl Dancu, e trecut asa, la agenda urbana, mai degraba, decat la realitate factuala. Adica, cred ca oamenii astia care ne privesc au nevoie de niste raspunsuri. Sa iasa dl Hellvig sa ne zica : domne, exista nomenclatura de care vorbeste domnul. Persoanele X si Y si Z astazi nu se mai regasesc in conducerea SRI-ului. Apropo, dvs aveti cunostinta ca dl Hellvig sa stie de aceasta nomenclatura facturata care inca functioneaza in sistem ? A dlui Coldea ?

Daniel Dragomir: Eu sper sa stie. Chiar sper sa stie.

Ionut Cristache: Sperati sau stie ?

Daniel Dragomir: Sper sa stie, eu nu sunt acolo.

Ionut Cristache: Seful SRI este sef de facto al serviciului sau este o papusa pusa acolo politic ?

Daniel Dragomir: Eu sper sa stie, de ce ? Pentru ca mecanismele interne sa-si faca treaba. Iar aceste mecanisme interne in cazul Coldea-Ghita-facturi nu si-a facut treaba.

Ionut Cristache: Si atunci unde este reformatorul Hellvig ?

Daniel Dragomir: Inca o data : vorbim despre luna pe care o discutam acum si despre aceste demersuri. Mai mult decat atat, ati spus foarte bine, faptul ca trebuie sa vedem cum evolueaza lucrurile. Eu sunt convins si o sa vedeti, am sperante ca vor evolua pozitiv. Dar mai mult decat atat, la final, mai trebuie si altceva. In loc sa – si aratand cu degetul pe X si pe Y la final trebuie luate si masuri. Adica : modificari legislative, modificari interne, modificari ale mecvanismelor in asa fel incat sa fie trasate linii rosii pe care acesti oameni sau alti oameni care vin in locul lor sa nu le mai poata incalca.

Ionut Cristache: Dle Cristoiu, doua secunde si promit ca va dau cat vreti dvs. Cine trebuie sa faca lucrurile astea, sa demarcheze situatiile si sa traseze linia rosie ? Sunt oamenii politici. Noi avem dupa 11 decembrie o coalitie, o majoritate cum nu a mai fost dupa ’89. Si haideti sa vedeti cum arata declaratiile oamenilor politici la cateva zile dupa ce au castigat. Adica raportat la sistem. Declaratii de razboi publice. Haideti sa il auzim pe Liviu Dragnea ce spunea la cateva zile dupa victoria din alegeri.

(…)

Ionut Cristache: Si aici revenim la cum s-a intrepatruns politicul cu serviciile.

Ion Cristoiu: Este foarte interesant ce ati dat. Va reamintesc scandalul : doamna Shhaideh a fost propusa de majoritatea care a castigat alegerile in frunte cu dl Dragnea sa fie desemnata. De la Cotroceni ea a fost respinsa in cea mai mare secretomanie securista. Atentie ! Pe surse – presa binomului – s-a dat ca e o problema de siguranta nationala. Pai dl acesta care era seful majoritatii, asa se vorbeste ? Nu putea sa spuna : bai, eu cer presedintelui in mod oficial sa ne spuna de ce nu e buna ! Sunteti de acord ?

Daniel Dragomir: Mai mult decat sa fiu de acord. Revin la ceea ce am spus la inceputul emisiunii : atata timp cat nu sunt rezolvate problemele acestea grave in ceea ce priveste statul paralele si problemele din justitie ne vom lovi in continuare, si cu urmatorul guvern, si cu urmatorul guvern, la aceleasi situatii.

Ionut Cristache: Dl Dragomir, haideti sa spunem lucrurilor pe nume, eu nu mai pot, jur, nu mai inteleg oricum nimic si cei de acasa cred ca s-au saturat de legende. Domne, sunt reale spriturile intre politicieni si oamenii din servicii ? Sunt reale prieteniile dintre politicieni si oamenii din servicii ? Sunt reale razbunarile astea, fratricide la un moment dat intre politicieni si securisti ?

Daniel Dragomir: Pai aveti un document oficial al Parchetului General care arata faptul ca in sufrageria dlui Oprea s-a produs un conclav. Ce rol a avut acel conclav ? Ce rol a avut acea prezenta acolo ? Este o comisie parlamentara care ar trebui sa investigheze pana la capat si sa dea raspuns cetatenilor.

Ion Cristoiu: Dl Dragomir, tot nu sunt multumit. Dvs in aceasta perioada – dar nu numai dvs – ati facut dezvaluiri in legatura cu grave abuzuri ale unei anumite perioade din istoria SRI. Va atrag respectuos atentia ca in februarie ’56 un tip nimic Nikita Hrusciov a venit si a cerut un raport secret despre crimele stalinismului despre care se scrisese in presa. Si a venit, daca citesti raportul ala sunt zeci de documente. De ce nu vine acum sau la anul sau peste un secol SRI, sa spuna : domnule, am luat nota de dezvaluiri. Dintre ele, iata unul adevarat. Nu poti sa reformezi o institutie fara sa te desparti de trecut cum spune dl Cristache, dezvaluindu-l. Eu nu cred in reforma … Ceausescu in ’68…cand a incercat sa arate trecutul, ati vazut, nu a venit si a zis : stiti, a venit Daniel Dragomir si eu nu sunt de acord. A zis, a facut dezvaluiri. De ce la dezvaluirile dvs SRI-ul zice : domne, noi ? Ce interes are dl Hellvig sa acopere trecutul care nu e al lui ? Va intreb.

Daniel Dragomir: Eu va spun ca aveti perfecta dreptate. Daca aceasta rupere de trecut nu este la o maniera foarte clara si ferma si nu se poate face decat intr-un cadru institutional, prin doua lucruri : prin comunicare cu Comisia parlamentara de control si doi, prin mecanismele interne, intr-adevar, eu cred ca avem o problema. Trebuie sa urmari in perioada urmatoare, eu sunt convins ca lucrurile se vor indrepta.

Ionut Cristache: Dle Dragomir, daca la momentul actual, dvs ati fi fost inca in SRI, si cineva venea si spunea lucurile pe care dvs le spuneti, care ar fi fost reactia dvs din interior ?

Daniel Dragomir: In primul rand aceste lucruri trebuiau investigate intern urgent.

Ionut Cristache: Si ce vi s-ar fi parut cel mai grav din dezvaluirile dvs ?

Daniel Dragomir: Chestiunea mandatelor de siguranta nationala pe infractiuni conexe ..

Ion Cristoiu: Abuzuri clare..

Ionut Cristache: Abuzuri ale binomului pana la urma…

Ion Cristoiu: Nu, nu, pe siguranta nationala care sunt abuzuri… Nu, nu, n-are nicio treaba cu DNA. Alea sunt clare abuzuri ale unui…

Ionut Cristache: Binomul nu era doar DNA. Era DNA-SRI.

Ion Cristoiu: DNA nu avea… Dansul – inca o data – dl Cristache, cea mai mare dezvaluire a dlui Daniel Dragomir este faptul ca in numele sigurantei nationale romanii au fost spionati de Serviciul Roman de Informatii, ceea ce este un abuz incalificabil intr-o democratie.

Ionut Cristache: Aveti o cifra cati romani au fost urmariti abuziv ?

Daniel Dragomir: Zeci de mii.

Ionut Cristache: Zeci de mii de romani au fost urmariti abuziv ?

Daniel Dragomir: Da, aici este o discutie, pt ca pe un mandat de siguranta nationala puteau sa existe de la o persoana la doua sute, puteau fi facute extinderi, puteau fi facute prelungiri in anumite modalitati, Comisia parlamentara, revin, a fost pe deplin informata cu privire la aceasta situatie.

Ionut Cristache: Comisia parlamentara a stiut ?

Daniel Dragomir: Nu. Comisia parlamentara a fost informata de catre mine cu privire la toate aspectele, am prezentat toate documentele necesare, am dat toate explicatiile necesare, in asa fel incat comisia impreuna cu conducerea serviciului sa se aplece asupra acestor lucruri si revin, sa-i gaseasca pe cei care au fost implicati in aceste lucruri, doi : sa gaseasca modalitatile prin care aceste lucruri sa nu se mai intample si astazi, ascultandu-va pe dvs, spre ex, pt ca ati fost – nu stiu, unde ati fost ? la Stalingrad ?

Ion Cristoiu: Da, la rusi e a doua oara.

Ionut Cristache: Dl Dragomir, binomul mai exista ? Nu neaparat in forma lui initiala, dar in momentul de fata binomul mai exista in Romania ? Mai produce efecte ?

Daniel Dragomir: Da, produce efecte.

Ionut Cristache: Si e format din cine ?

Daniel Dragomir: Binomul este format din aripa ramasa in Directia Nationala Anticoruptie si din oamenii din jurul lui Coldea, fie cei plecati, fie cei care mai sunt in continuare in cadrul serviciului.

Ionut Cristache: Ati venit cu un document in aceasta seara, ca e 9.30 si i-am anuntat pe telespectatori ca il vom prezenta. Despre ce este vorba ?

Daniel Dragomir: Da. Eu continui sa explic anumite lucruri. Am publicat pe blog acum doua minute un document. Este vorba de o adresa trimisa de catre Directia Nationala Anticoruptie in atentia dlui prim-adjunct general locotenent Florian Coldea, asta e documentul, il gasiti pe blog. In care Directia Nationala Anticoruptie ii trimite un document direct primului-adjunct si ii solicita – direct in ce sens ? in sensul ca i s-a inmanat personal – si ii solicita in interesul unui dosar sa ii verifice in aprilie 2014 daca trei cetateni greci au intrat in Romania in 22.01.2004.

Ionut Cristache: Pot sa vad si eu documentul ?

Daniel Dragomir: Da, sigur ca da. (Sa nu patesc ca dl Dinescu) Ori aici se ridica cateva probleme.

Ionut Cristache: Stati un pic, ca sa le identificam pe rand. Serviciul Roman de Informatii – in atentia dlui prim-adjunct general locotenent Florian Coldea.

Ion Cristoiu: E o adresa de la DNA, nu de la DIICOT, o prima observatie.

Ionut Cristache: E o adresa de la DNA, dar era o practica uzuala in a se trimite dlui Coldea ?

Daniel Dragomir: Prima intrebare pe care eu am ridicat-o este daca in fisa postului primului-adjunct intra – banuim ca primul adjunct are foarte multe lucruri de siguranta nationala pe cap – ma gandesc ca nu era atat de important, ca acesti trei cetateni straini nu erau nici teroristi, nu erau nici spioni, nici criminali organizati, erau suspecti de implicare in activitati de coruptie, sa verificam daca au intrat in Romania. A doua problema pe care eu am ridicat-o si dpdv al intelegerii institutionale a relatiei dintre cei doi, adica dna Kovesi si dl Coldea, printr-un document oficial, este urmatorul lucru : in Romania, de intrarile cetatenilor straini se ocupa Inspectoratul General al Politiei de Frontiera ; si atunci ne aducem aminte istoria. Ca e bine sa intelegem trecut, dle Cristache, ca sa ne dam seama cum s-a ajuns aici. Pana in 1960, granicerii si punctele de frontiera se aflau in subordinea ministerului de interne. Cu directa coordonare la DSS, la Departamentul Securitatii Statului. Dupa ’60 au fost trecuti la Ministerul Apararii, dar cu coordonare directa pe punctele de trecere a frontierei pentru Securitate. Ori ce observam noi aici ? Observam acelasi mod de lucru. Este intrebat serviciul despre intrarea unor cetateni europeni – nu conteaza ca in 2014 cand este facuta acea adresa noi eram déjà in UE de 7 ani, 8 ani, 9 ani. Metehnele raman. De aceea va spun ca si in Federatia Rusa – in Federatia Rusa trupele de graniceri si punctele de frontiera sunt subordonate direct FSB-ului.

Ionut Cristache: Ce ne spune acest document, dl Dragomir ? O data : ca s-a incalcat …

Ion Cristoiu: Stati un pic, o luam didactic, sa lamurim. E un document senzational.

Ionut Cristache: Este clasificat ?

Daniel Dragomir: Nu. Nu pot sa prezint decat documente declasificate.

Ion Cristoiu: Avem o adresa de la – atentie, nu de la DIICOT care se ocupa de teroristi si spioni – de la DNA. Da ? Catre SRI, sa spuna SRI…

Ionut Cristache: Nu catre SRI, catre Coldea.

Ion Cristoiu: Catre Coldea. Bun. De ce, exista in baza de date a SRI-ului o data in care spune ca au intrat cetatenii X si Y in 2004 ? Prima intrebare.

Daniel Dragomir: Tocmai vorbeam de mecanismele interne.

Ion Cristoiu: Exista sau nu exista ?

Daniel Dragomir: Din punctul meu de vedere …

Ion Cristoiu: Exista, o data ce au facut adrese, ca doar nu erau nebuni sa faca….

Ionut Cristache: Sau avea parghiile dl Coldea sa actioneze in zone in care …?

Ion Cristoiu: Oficial de ce nu au… deci, inca o data, de ce nu au facut la Politia de Frontiera ? La Politia de Frontiera exista in calculator date din 2004 ?

Daniel Dragomir: Politia de Frontiera este singura care poate sa detina acest lucru. Doi : si care se supune unor norme si normative europene dupa intrarea in Uniunea Europeana pe care este obligata si eu stiu ca le respecta. Intrebarea adresata dlui Coldea la acel moment – ati vazut si urgenta faptului ca in aceeasi zi a fost trimisa si a fost trimisa prin curier.

Ionut Cristache: si e si semnata aici : am primit un exemplar al prezentului document, Mitu Ilie, cel care a ridicat documentul.

Ion Cristoiu: Deci care e explicatia ? Nu inteleg.

Daniel Dragomir: Revin. Aceste lucruri trebuie investigate.

Ion Cristoiu: Eu va intreb : de ce nu s-a adresat Politiei de Frontiera ? De ce SRI-ului ? Ce treaba are SRI-ul cu Politia de Frontiera ? Intreb.

Daniel Dragomir: Pentru ca acolo exista lantul de iubire.

Ionut Cristache: Cum adica ?

Daniel Dragomir: Ca sa va dau un raspuns foarte concret. In primul rand nu se mai respectau planurile institutionale, ci se respectau planurile acestea interpersonale, in al doilea rand, acolo exista si gradul de incredere maxim, pt ca aceste lucruri erau semnate si trimise personal, si in al treilea rand, din pacate, ne arata ceea ce va spuneam mai devreme : uzurprea puterilor statului. Adica SRL Coldea fiind prezent in tot si in toate. O sa mai prezint in viitor lucruri destul de interesante asupra acestui lucru. Nu intrebam Politia de Frontiera, nu intrebam o institutie, nu intrebam un minister, ci intrebam SRI-ul.

Ion Cristoiu: Este ca si cum eu as face o adresa catre dl Coldea sa imi spuna daca in Biblioteca Academiei exista o carte. Ca ei nu au nicio treaba.

Daniel Dragomir: Exact.

Ion Cristoiu: Deci dvs spuneti ca la SRI nu exista in calculator asemenea date, da?

Daniel Dragomir: Eu spun ca aceasta adresa e o prostie.

Ion Cristoiu: Dl Coldea de ce nu zice : bai, sunteti nebuni ?

Ionut Cristache : V-ati programat sa fiti naiv pt un minut, nu ?

Ion Cristoiu: Sa fiu naiv sa inteleaga telespectatorul, ca telespectatorul nu intelege.

Ionut Cristache : Va rog, dle Dragomir.

Daniel Dragomir: Telespectatorul intelege foarte bine ca acest binom…

Ionut Cristache: Era un abuz de putere ce faceau acesti oameni ?

Daniel Dragomir: Bineinteles.

Ionut Cristache: Pai spuneti, dl Dragomir, cu subiect si predicat, ca sa intelegem si noi. Nu vreau sa va pun eu cuvinte in gura si nici sa creada cei de acasa ca am eu tentatia de a va manipula. Nu ca as avea vreo…

Ion Cristoiu: SRI-ul nu avea nicio treaba cu domeniul asta.

Daniel Dragomir: Absolut nicio treaba.

Ionut Cristache: Si aveti cunostinte mai departe, urmarind firul acesta al evenimentelor, sa fi fost deschis vreun dosar in baza acestei solicitari a DNA-ului ?

Daniel Dragomir: Pai exista un dosar, acolo se invoca un dosar. Acel doar era …

Ionut Cristache: Si acesti cetateni sa fi patit ceva ?

Daniel Dragomir: Din cate stiu eu, acesti cetateni nu au fost investigati ulterior.

Ionut Cristache: Dar datele au fost trimise de la SRI catre DNA ? De la biroul dlui Coldea ?

Daniel Dragomir: Asta urmeaza sa aflam si asta urmeaza si Comisia Parlamentara, urmeaza si mecanismele interne…

Ionut Cristache: Asta e un document pe care l-ati depus la comisie pana acum ?

Daniel Dragomir: Acesta e un document pe care l-am facut public. Eu nu am prezentat la comisie ce facem astazi public.

Ionut Cristache: OK. O sa vi-l returnez. Dl Cristoiu, va rog.

Ion Cristoiu: Baza de date este la Politia de Frontiera care …

Daniel Dragomir: De aceea se si numeste Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.

Ion Cristoiu: Care nu are nicio legatura constitutional cu SRI-ul. Da ?

Daniel Dragomir: Eu ma refer aici ca exista protocoale de cooperare cu Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, normal, cum exista cu Ministerul de Interne…

Ion Cristoiu: Dar de ce nu s-a adresat DNA-ul Politiei…

Daniel Dragomir: Asta va spuneam mai devreme.

Ionut Cristache: Mai aveti, dle Dragomir, mai aveti, nu documente care sa ateste, dar amintiri care sa ateste genul acesta de abuzuri ? Erau frecvente ?

Min. 41.41

 

Ionut Cristache: Buna seara si bine v-am gasit la Romania noua! De cateva saptamani, presa din Romania are un nou star, colonelul SRI in rezerva, Daniel Dragomir, om al sistemului pana la un punct, sef al antiterorismului SRI apropiat de fostul prim-adjunct al insitutiei, generalul Coldea. Cata vreme a fost parte din sistem, dl Dragomir nu a incalcat ierarhiile militare si nu a dezvaluit niciunul dintre lucrurile despre care azi spune ca erau imorale. Asta daca nu erau chiar ilegale. Dar o face astazi dupa ce a fost tarat in cateva scandaluri publice si incateva procese si dupa ce i s-a pus celebra dela eticheta de penal. Este Daniel Dragomir un Constantin Bucur ? Capitanul SRI care in ’96 a dezvaluit ca SRI intercepta ilegal telefoanele celor incomozi  pentru sistemul de atunci, Iliescu – Magureanu? Sau este doar un om incoltit care vrea sa-si scape pielea ? Aflam in aceasta seara – sau eu sper cel putin ca vom afla mai multe lucruri – chiar de la domnia sa. Buna seara, dle Dragomir !

Daniel Dragomir: Buna seara!

Ionut Cristache: E o descriere exacta cea pe care v-am facut-o? Sau relativ exacta?

Daniel Dragomir: Relativ exacta.

Ionut Cristache: Ii spun “Bun venit!” si maestrului Ion Cristoiu. Pentru ca sarbatorim, doamnelor si domnilor, in aceasta seara, o luna de la dezvaluirile dlui Daniel Dragomir, o luna in care s-au intamplat foarte multe lucruri. Comisia de la Parlament vegheaza, lucreaza, cheama oameni, audiaza. Cand ati fost audiat ultima data, dle Daniel Dragomir ?

Daniel Dragomir: Acum o saptamana si ceva.

Ion Cristoiu : Stati putin, trebuie sa precizam telespectatorilor, nu este Comisia de Control.

Ionut Cristache : Ba da. Este Comisia de Control, nu este alta comisie.

Ion Cristoiu : Comisia de Control a hotarat. Deci nu s-a constituit o alta Comisie Parlamentara de Ancheta privind dezvaluirile dvs.

Daniel Dragomir: Nu. Este Comisia de Control a Serviciului.

Ion Cristoiu : E foarte important …

Ionut Cristache : S-a plecat de la premisa ca incep audierile in aceasta Comisie – daca se va considera la un moment dat se va constitui o alta comisie care sa duca munca mai departe – cel putin asta spunea Liviu Dragnea, seful majoritatii la acel moment. Va mai anunt doamnelor si domnilor ca in mai putin de jumatate de ora o sa avem o discutie cel putin mult mai interesanta decat in momentul acestei discutii, ramaneti cu noi, sunati-va rudele, prietenii, pentru ca dl Dragomir nu a venit cu mana goala, a venit si cu un document care va aparea pe blogul dvs, inteleg, la ora 9.30. O sa discutam si noi atunci pe indelete despre ce contine acel document si ce ne releva el de fapt, dar inainte de toate, dle Dragomir, as vrea sa ne uitam la Romania zilelor noastre, Romania prezentului, dincolo de ce s-a intamplat in trecut si ce se va intampla in viitor. Tumultul acesta de pe scena politica reinvie o tema recurenta in Romania, si anume ca serviciile fac si desfac in Romania. Dupa 11 decembrie am avut o numire de premier in persoana dlui Grindeanu, se vorbea si atunci ca exista anumite influente din zone oculte, a venit dl Tudose, pe care multi il arata cu degetul ca fiind un personaj cel putin din obscurul acesta care conduce Romania, si avem, cum spunea si dl Cristoiu, cu cateva minute inainte sa incepem aceasta editie, o suceala a dlui Tudose care vine sa confirme tot acest portret pe care cateva voci din presa inca libera i-l fac domniei sale, si anume ca ar fi un om de coardele caruia trage cineva din umbra. Cum ati caracteriza realitatea in care traim in acest moment ?

Daniel Dragomir : Dle Cristache, ca sa vorbim de Romania prezenta, trebuie sa ne uitam neaparat la Romania trecuta. Din punctul acesta de vedere dati-mi voie de la inceput sa spun ca eu nu voi discuta aspecte politice. Am spus-o chiar de la inceputul dezvaluirilor mele : nu e zona mea, nu e apetenta mea si nu asta este demersul meu.

Ionut Cristache : V-am facut acest portret de inceput pt ca avem un presedinte de tara care se raporta la un fost prim-ministru ca fiind fost agent SIE, avem – v-am spus – toata aceasta valtoare publica care se raporteaza la doi fosti prim-ministri – unul fost prim-ministru, unul pe faras, nu stim exact, dl Tudose – ca ar fi din aceste zone. Atunci va intreb altfel : exista politicieni vanduti si aici gasiti sinonimele care va convin dvs, vanduti sistemului si statului paralel ?

Daniel Dragomir : Eu am discutat inca de acum o luna de cand am inceput, tot cu maestrul Cristioiu, pe 11 septembrie, discutiile si demersul meu, despre patru culoare : despre culoarul media, despre culoarul justitiei, culoarul economic si culoarul politic. Si aici voi face doua precizari. In primul rand, noi vorbim aici de faptul ca oricine ar fi prim-ministru sau oricine ar ocupa o functie publica de conducere in statul roman, atata timp cat situatia statului paralel, ceea ce am numit eu statul paralel si o sa si explic putin ce consider eu ca este statul paralel, ce a fost si ce este astazi, nu este rezolvata. Chiar nu este relevant astazi. O sa sune ciudat, dar chiar nu este relevant astazi cine cu cine politic se cearta sau are in vedere lucruri in perspectiva guvernarii. Pentru ca o tara trebuie sa fie guvernata avand cateva lucruri de rezolvat in plan economic, social, politic, de politica externa, da ? Atata timp cat in spate exista o forta – si voi face comparatia si cu Statele Unite – atata timp cat in spate exista o forta pe care eu o numesc statul paralel, pe care eu am numit-o nomenclatura la un moment dat….

Ionut Cristache : Exista si acum acest stat paralel la care v-ati mai raportat ?

Daniel Dragomir : Pai aceasta nomenclatura pe care eu am descris-o ca fiind condusa de catre dl Coldea SRL si de catre dna Kovesi PFA – o parte a acestei nomenclaturi exista prin implicarea directa in jocul politic al DNA-ului – si asta vedem cu ochiul liber – si exista prin ramasitele a ceea ce am putea numi in SRL Coldea a angajatilor SRL Coldea. Ori aici noi avem de-a face cu o situatie extrem de grava in Romania si anume ca in ultimii ani a existat o forta paralela, nelegitima, nealeasa de nimeni, care practic a uzurpat zona de putere in statul roman. Deci practic si-a arogat dreptul de a deveni o putere in stat: transpartinica si transinstitutionala. Haideti sa ne aducem aminte: implicarea in vremea lui Coldea in tot felul de activitati. In zona ANAF, in zona lui 2.15, in zona parchetelor, prin acele protocoale si activitati.

Ionut Cristache : Cand s-a produs aceasta lacomie – daca vreti – a sistemului, a statului paralel de a incaleca pe rand tot ce descrieti dvs. ? Sau a fost o chestiune progresiva, nu neaparat peste noapte ?

Daniel Dragomir : Pana la aceasta lacomie ar trebui sa intelegem cum s-au derulat lucrurile. Aceasta uzurpare a calitatii de putere in stat a unei parti din Serviciul Roman de Informatii in perioada generalului Coldea, sau in perioada lui Coldea SRL, a avut un rol profund neconstitutional si nedemocratic. Si o spun de ce : pentru ca aceasta uzurpare a fost prin arogarea unei calitati de a conduce in zona legislativa, politica, economica si institutionala. Chiar si numele, Serviciul Roman de Informatii, vine din faptul ca serviciul se afla in slujba, in serviciul conducerii statului roman si a cetatenilor si a interesului cetatenilor.

Ionut Cristache: Asta declarativ.

Daniel Dragomir: Nu declarativ. Asa este normal si asa este democratic. Ori noi vorbim aici despre ceea ce ar trebui sa fie normal si democratic in statul roman. In perioada uzurparii acestei puteri si preluarii acestei puteri…

Ionut Cristache: Dle Dragomir, stati un pic, un singur om poate sa faca ce spuneti dvs ca s-a intamplat ? Coldea a uzurpat toate aceste calitati si a confiscat o tara ?

Daniel Dragomir: Noi vorbim de conducerea binomului. In spatele conducerii binomului, cum am spus de la prima emisiune, facem diferenta foarte clara. In sistem, am spus, 90%, 95% din oameni sunt oameni care isi fac datoria in fiecare zi in institutiile de forta sau in alte institutii ale statului roman in interes national. Dar a existat o clica – si eu am numit-o nomenclatura – care n-a raspuns in fata nimanui si uitati-va ca si astazi nu raspunde…

Ionut Cristache: Vi se pare ca dl Coldea a raspuns in fata cuiva ?

Daniel Dragomir: Pai asta spun : care nici astazi nu raspunde si care si-a arogat dreptul de a da ordine si de a face lucruri si de a implica institutii ale statului in interes personal.

Ionut Cristache: Si aceasta clica este in continuare la conducere ?

Daniel Dragomir: O parte din aceasta clica, vedem zi de zi, este la conducere.

Ion Cristoiu : Iertati-ma, ca sa revenim. Dl Cristache a pus o intrebare invaluitoare. Eu o pun directa : de o zi sau doua asistam la o criza, dupa parea mea, politica, ivita din nimic. Va pun dvs intrebarea, ofiter de informatii, ca ramaneti in continuare ofiter de informatii prin meserie asa cum noi ramanem gazetari si cand ne pensionam, ce s-a intamplat ? Adica ce l-a apucat pe dl Mihai Tudose ? Am toate datele, de fapt nu e niciun scandal. Ce a detonat ? De ce a simtit nevoia dl premier : unu, sa vorbeasca despre penali, o chestiune unica, nu am pomenit pana acum, sa ia apararea DNA ? Sa fie tefelist cum zic eu. Dupa analiza dvs, ca ofiter de informatii, care e cauza ? Ce se intampla ?

Daniel Dragomir: Eu nu pot sa mi dau seama, chiar si ca ofiter de informatii, care este cauza. Ce pot insa sa va spun este ca dezvaluirile din ultima luna, activitatea comisiei si dezvalurile care s-au produs in general in mass-media, nu dezvaluirile lui Dragomir, au produs foarte mare nervozitate in aceasta nomenclatura.

Ion Cristoiu : Da, si presupuneti ca s-a apasat pe un buton. Apropo de patriotism, pot sa va pun o intrebare care ma preocupa de cand am aflat ca dvs ati luat o distinctie de la CIA si a fost decorat si dl Maior si dl Coldea. Spuneti-mi, avem un Serviciu Roman de Informatii, da? Care are servicii aliate, atentie ! Asa au fost si inainte. Pana unde este limita la care noi dam totul aliatului ?

Daniel Dragomir: Limita este una singura, intotdeauna, si anume intersul national.

Ion Cristoiu : Credeti ca e in stare un serviciu national sa pastreze fata de un serviciu aliat un secret national ? E o intrebare, sa stiti ca este foarte important.

Daniel Dragomir: Este absolut obligatoriu. Si va spun : noi avem astazi aliati. Acesti aliati sunt extrem de importanti pt prezervarea securitatii nationale.

Ion Cristoiu : Dar au si ei interesele proprii.

Daniel Dragomir: Sigur ca da. Dar linia demarcatoare sau linia de importanta a oricarei relatii de cooperare este respectarea interesului national.

Ion Cristoiu : Darea unui secret national catre un aliat este tradare ?

Daniel Dragomir: Da, bineinteles.

Ion Cristoiu : E foarte importanta, iertati-ma, pt ca l-am vazut pe dl Hellvig – ca eu imi pot permite – la Timisoara a tinut un discurs pt mine ciudat. N-am vazut un moment expresia « SRI al Romaniei ». SRI trebuie sa faca educatie euroatlantica, adica undeva totusi Serviciu Roman de Informatii si SIE sunt serviciile Romaniei intai si dupa asta ale NATO.

Ionut Cristache: E o nuanta.

Ion Cristoiu : E foarte importanta aceasta cedare. Noi trebuie sa fim foarte atenti pentru ca sigur, ei sunt aliati, dar trebuie sa pastram, cum spune dansul, un nucleu care reprezinta interesul nostru national.

Ionut Cristache: Dar pana la SRI-ul de azi, as vrea sa ma intorc la intrebarea dvs. domnule Cristoiu, si o sa va intreb altfel dle Dragomir, am inteles ca nu vreti sa faceti referiri politice in niciun fel si va feriti de … dar exista capacitatea acestui sistem ocult care conduce Romania sa apese butoane astfel incat sa se suceasca premierii in Romania peste noapte ?

Daniel Dragomir: Despre acest sistem ocult putem vorbi foarte usor si mult mai concret uitati-va la ce se intampla in Statele Unite. Presedintele Trump a schimbat in 6 luni, in 8 luni de zile, 3 purtatori de cuvant. Presedintele Trump este seful executivului, da ? Schimba acum seful Departamentului de Stat. Ca vorbeati de butoane.

Ion Cristoiu : Al ape externe, adica unul dintre cei mai importanti. Nu e asa ?

Daniel Dragomir: Si foarte multi oameni din anurajul de la Casa Alba. Se loveste presedintele Trump astazi, similar, de aceeasi situatie care exista in Romania. Prezenta acestor culoare – iar despre culoarul politic, ca aici era de fapt intrebarea dvs, despre culoarul politic eu pot sa va spun doar atat : exista oameni care raspund la butoane. Pe unii dintre ei ii stim. Sau ii stiu. Eu nu o sa pot devoala si nu pot devoala informatii clasificate si nu am facut asta de la inceput.

Ionut Cristache: Dar nici nu va cer asta. Asta mi se pare o informatie esentiala. Exista oameni care raspund la comenzi, da ? La comenzile SRI-ului.

Daniel Dragomir: Exista oameni care au raspuns la comenzi.

Ionut Cristache: Oameni politici din toate partidele ?

Daniel Dragomir: Oameni politici. Insa, un lucru extrem de important, mai ales pt analistii avizati : eu cand am vorbit despre culoarele politice si celelalte culoare am vorbit si despre metadate. Toata aceasta chestiune cu privire la elementele clasificate este practic o cacealma. De ce ? Pt ca din pacate, daca o sa urmariti cu atentie, acesti oameni ii vedem si se devoaleaza si se deconspira singuri prin lucruri, fapte, prin luari de pozitie.

Ionut Cristache: Da, dle Dragomir, dar stiti cum e : omul degeaba vede, trebuie sa vina la un moment dat cineva sa ii spuna « bai, e adevarat ce vezi » sau « nu e adevarat ce vezi ». Ca asa suntem noi. Multi dintre noi refuzam realitati, chiar cand ele sunt evidente.

Daniel Dragomir: Eu am foarte mare incredere in inteligenta telespectatorilor dvs.

Ion Cristoiu : Reiau eu intrebarea mai didactic. Intrebarea pe care si-o pun si telespectatorii si noi este urmatoarea : cum ajunge statul paralel sau sistemul sau deep state, cum ajunge sa inhate un politician in asa fel incat sa apese pe butoane. Adica il descopera cand e mic, il ia cand e mare ? Si a doua intrebare : poate sa existe in aceasta tara dupa domnia sistemului un politician care sa fie pe cont propriu sau daca eu vreau sa fiu politician trebuie sa ma duc neaparat la Baneasa ?

Daniel Dragomir: Exista politicieni care sunt pe cont propriu. Din fericire.

Ionut Cristache: Si exceleaza sau sunt la coada politicii ?

Daniel Dragomir: Exista politicieni care unii sunt manati de ideologie, unii sunt manati de buna credinta, de bun simt si de interesul national. Ii vedem cu usurinta.

Ion Cristoiu : Dar nu ajung sefi.

Daniel Dragomir: Unii dintre ei ajung si sefi.

Ionut Cristache: Si reusesc sa incalce sistemul pe care dvs il descrieti.

Daniel Dragomir: Acest sistem sau acest stat paralel a uzurpat starea de putere in Romania in mod ilegitim. Pt ca politicienii, din fericire, in democratia romaneasca, sunt alesi. Ori ne-au demonstrate ultimii ani…

Ionut Cristache: Stati un pic, ca aceasta uzurpare s-a produs si cu complicitatea politicului, daca vreti. Ca la un moment dat, controlul, singura institutie care putea sa exercite un oarecare control asupra serviciilor era Parlamentul. E clar ca unii au capitulat in fata seriviciilor si serviciul s-a extins cat i-a fost permis. I-a fost permis foarte mult in Romania. As vrea sa ma intorc la o declaratie a dvs data in urma cu cateva minute. Coldea – pt ca e o discutie nominala aici, nu mai e nimic vag, nimic general,e despre Coldea – a uzurpat, tot ce spuneti dvs ca a facut. Ati fost alaturi de domnia sa. Mai exact, dle Dragomir, cum s-a intampla ? Acum si pt cei de acasa nu sunteti un inger. Ati fost acolo, langa. Nu va acuz de nimic, ca ati fost partas. Dar totusi ati vazut niste lucruri intamplandu-se. Cum se intamplau ele, dle Dragomir ? Concret.

Daniel Dragomir: Concret eu am mai spus. Dupa 2012 – si in momentul in care eu am decis sa parasesc serviciul – a existat o atitudine care mie mi-a aratat faptul ca se incalca limitele constitutionale. Ori eu cand am spus ca se incalca limitele constitutionale m-am referit exact la aceasta chestiune a uzurparii puterilor legitime ale statului. Eu dupa cum stiti am activat in zona de antiterorism. Am fost feriti. Si din fericire, repet, unitatea din care am facut parte a fost ferita de aceste influente politice. Dar ele nu puteau sa fie nevazute. E prima data de o luna de cand ies cand va spun si un banc. Nu e banc, de fapt, e o situatie. Bancurile nu sunt clasificate. Ca la o sedinta, a existat o discutie intre dl director Maior si primul-adjunct, in care dl director Maior ii spunea dlui prim-adjunct: « Coldea, te-am pus sa faci din serviciu un MI6 – e cunoscuta, un lucru extraordinar care s-a facut in cadrul serviciului cu consultantii britanici a reformarii serviciului – si tie ti-a iesit FBI ». Problema este alta : lui Coldea i-a iesit FSB. Aici este problema. Si de aceea ma intorc la ceea ce spuneati mai devreme cu privire la declaratia directorului Hellvig. Dati-va seama cat de complicat este astazi pt directorul Hellvig sa puna in practica – si eu vad asta, din exterior – sa puna in practica un efort de reformare a serviciului pe care nu-l duce de la FBI astazi, ci-l duce de la FSB-ul lui Coldea.

Ionut Cristache: Stati putin…

Ion Cristoiu: Nu sunteti singurul care il laudati pe dl Maior (…) Credeti ca in intentiile democratice ale lui Eduard Hellvig ?

Ionut Cristache: Pe vremea lui Maior aveam asa : analisti politici care il preaslaveau, jurnalisti, parerologi, politologi, astazi tot aceiasi, au fost luati de cap si s-au mutat in curtea lui Hellvig. Eu nu mai cred in persoane providentiale. Cum nici dl Cristoiu nu crede.

Daniel Dragomir: Eu va raspund foarte argumentat ..

Ionut Cristache: Si acum sa nu se supere dl Marincea, ca am vazut ca e foarte activ pe Facebook.

Daniel Dragomir: Eu va raspund foarte argumentat ..Cu siguranta tineti minte, in anii ’80-’90 se fuma in avioane. La un moment dat nu s-a mai putut fuma in avion, s-a putut fuma doar pe locurile din spate. Dupa care s-a scos de tot aceasta chestiune. Tigarile sunt aceleasi, oamenii sunt aceeasi, avioanele sunt aceleasi. Eu va dau un prim argument: lucrurile, vreumurile si tara s-au schimbat. Nu se mai poate face astazi si asteptarile publicului si nu neaparat dezvaluirile, dar lucrurile care sunt ca tensiune in societate eu cred ca sunt receptate la nivelul conducerii astazi. Si ce s-a intamplat acum 4 ani, 5 ani, 6 ani, in vremea lui Coldea, nu mai este no datam, posibil acum…

Ionut Cristache: E un conflict logic intre ideile dvs. Ne spuneti pe de o parte ca clica lui Coldea este inca acolo, conduce inca Romania, parte din ea, si de cealalta parte ne vorbiti de aceste eforturi de reforma ale dlui Hellvig si ca realitatile de acum 5-6 ani nu mai sunt posibile azi. Pai daca aceiasi oameni sunt acolo ?

Daniel Dragomir: Nu mai sunt aceiasi oameni.

Ionut Cristache: Pai asta ne-ati spus.

Daniel Dragomir: Daca ma lasati sa termin va explicam.

Ionut Cristache: Sigur ca da.

Daniel Dragomir: Acum cateva luni, stiti foarte bine, au fost 12-14-15 generali care au fost trecuti in rezerva. Pe langa acestia sunt zeci, sute de ofiteri superiori, locotenent-colonei si colonei care au fost trecuti in rezerva. O parte foarte importanta a facut obiectul acestei reforme pe care am vazut-o – ca ma intrebati de argumente – eu nu laud pe nimeni si nici nu am acest interes – pe care am vazut-o cu ochii nostri. In al doilea rand, directorul SRI are astazi un foarte mare avantaj : prin nominalizarea primului-adjunct Razvan Ionescu, care provine din zona de amenintari transfrontaliere si crima organizata, si care nu a avut de-a face cu aceasta zona, are un foarte mare avantaj, al faptului ca se reintoarce, se reshifteaza atentia spre cele trei domenii importante de siguranta nationala : antiterorism, contraspionaj si criminalitate organizata transfrontaliera.

Ionut Cristache: Adica cu tot ce ar fi trebuit sa se ocupe serviciul in toti acesti ani si nu s-a ocupat.

Daniel Dragomir: Exact.

Ion Cristoiu: Atunci intrebare.

Ionut Cristache: Dle Cristoiu, trebuie sa incepem sa aplaudam normalitatea in Romania. Cand cineva isi face treaba in cutiuta in care a fost pus s-o faca.

Ion Cristoiu: Cand e vorba de servicii, dati-mi voie ca jurnalist sa fiu prudent. Intrebarea este urmatoarea : daca e asa – si vad ca sunteti un sustinator al efortului actualului director de democratizare – de ce fata de dezvaluirile dvs nu fac nicio comisie macar de ancheta interna ? Nu poti sa te desparti cum am scris eu de trecut tacand.

Daniel Dragomir: Aveti dreptate. Si aici intaresc si partea cealalta…

Ion Cristoiu: Expicati-ne dpdv al serviciilor, ca eu inteleg.

Daniel Dragomir: Poate ca a fost gresit inteles demersul meu, dar demersul meu e foarte clar. Comisia de control nu poate sa fie nici o comisie care alearga si haituieste serviciul, dar nici o comisie care sta cu serviciul brat la brat. E o comisie de control care trebuie sa isi faca treaba. Ori demersul meu a fost exact in acest spirit. Comisia de control, doar impreuna cu conducerea serviciului poate observa si vedea, deci doar prin conlucrare, si eu asta sper ca se va intampla, va vedea acolo unde sunt problemele si unde au fost problemele.

Ionut Cristache: Va intreb eu mai departe, dle Dragomir, o sa continui intrebarea dlui Cristoiu : daca s-ar pune intr-o zi problema unei « full disclosure » – cum spune americanul – a unei deschideri totale la SRI, SRI-ul ca institutie ar mai ramane in picioare daca ar scoate la iveala si si-ar asuma toate greselile pe care dvs le spuneti si multe pe care nu le puteti spune ?

Daniel Dragomir: Bineinteles. Ba chiar mai mult, eu as spune ca serviciul va iesi intarit din asta.

Ionut Cristache: Si atunci de ce nu o fac ? Ne vorbiti de acest reformator Hellvig care pare ca nu face nimic.

Daniel Dragomir: Comisia de control si-a inceput activitatea acum doua saptamani – trei saptamani. O data. Doi : in interiorul serviciului exista – eu nu am de unde sa stiu cum lucreaza – exista mecanisme interne. Acele mecanisme interne…

Ionut Cristache: care l-au scapat pe Coldea.

Daniel Dragomir: in care eu am incredere si va spun de ce am incredere. Pentru ca acele mecanisme interne sunt extrem de atente la orice fel de deviatie. Ramane totusi un semn mare de intrebare – si eu va dau si partile negative ; v-am dat partile pozitive, va dau si partile negative – de ce aceste mecasnisme interne sau de ce comisia nu a reusit sa duca pana la capat acea chestiune a chitantelor dlui Coldea cu dl Ghita. Deci daca acele chitante sau acele facturi – ca sa nu ramana un semn de intrebare asupra dlui Coldea – au fost false, sau falsificate, sau prezentate in fals, acolo trebuie, la fel, mers pana la capat.

Ionut Cristache: Pai care e capatul, dl Dragomir, ca o tara intreaga a asistat la albirea dlui Coldea, la repunerea lui in functie si la pensionare. Apropo, dl Coldea preda acum, inteleg, si e o informatie verificata, este foarte bine mersi pe persoana lui fizica, ii invata si pe altii cum sa fie pana la urma. Care e reforma despre care imi vorbiti, pentru ca eu ca cetatean traitor in Romania anilor grei pe care dvs ii invocati din interior, domne, eu nu vad niciun effort concret. Vad ca se incearca niste astupari si niste peticiri.

Daniel Dragomir: Eu nu cred. Dati-mi voie sa avem si putina rabdare. De ce ? Pentru ca aceasta comise a inceput sa lucreze acum doua saptamani – trei saptamani. O data. Doi : din ce am putut eu observa, si atat pot sa va spun, in interiorul comisiei, exista dorinta de a duce acest demers mai departe. Acest demers nu poate fi dus decat in conlucrare cu conducerea serviciului. Nu in dusmanie, nu in razboi, nici in razbunari. Am spus asta chiar acum o saptamana. Aici nu e locul de razbunari. Eu nu am o razbunare personala fata de Coldea.

Ionut Cristache: Tara asta merita niste adevaruri rostite oficial. Pt ca dvs sunteti incadrat de un presedinte al Romaniei la chestiuni secundare de can-can, ce a facut dl Coldea cu dl Ghita si cu dl Dancu, e trecut asa, la agenda urbana, mai degraba, decat la realitate factuala. Adica, cred ca oamenii astia care ne privesc au nevoie de niste raspunsuri. Sa iasa dl Hellvig sa ne zica : domne, exista nomenclatura de care vorbeste domnul. Persoanele X si Y si Z astazi nu se mai regasesc in conducerea SRI-ului. Apropo, dvs aveti cunostinta ca dl Hellvig sa stie de aceasta nomenclatura facturata care inca functioneaza in sistem ? A dlui Coldea ?

Daniel Dragomir: Eu sper sa stie. Chiar sper sa stie.

Ionut Cristache: Sperati sau stie ?

Daniel Dragomir: Sper sa stie, eu nu sunt acolo.

Ionut Cristache: Seful SRI este sef de facto al serviciului sau este o papusa pusa acolo politic ?

Daniel Dragomir: Eu sper sa stie, de ce ? Pentru ca mecanismele interne sa-si faca treaba. Iar aceste mecanisme interne in cazul Coldea-Ghita-facturi nu si-a facut treaba.

Ionut Cristache: Si atunci unde este reformatorul Hellvig ?

Daniel Dragomir: Inca o data : vorbim despre luna pe care o discutam acum si despre aceste demersuri. Mai mult decat atat, ati spus foarte bine, faptul ca trebuie sa vedem cum evolueaza lucrurile. Eu sunt convins si o sa vedeti, am sperante ca vor evolua pozitiv. Dar mai mult decat atat, la final, mai trebuie si altceva. In loc sa – si aratand cu degetul pe X si pe Y la final trebuie luate si masuri. Adica : modificari legislative, modificari interne, modificari ale mecvanismelor in asa fel incat sa fie trasate linii rosii pe care acesti oameni sau alti oameni care vin in locul lor sa nu le mai poata incalca.

Ionut Cristache: Dle Cristoiu, doua secunde si promit ca va dau cat vreti dvs. Cine trebuie sa faca lucrurile astea, sa demarcheze situatiile si sa traseze linia rosie ? Sunt oamenii politici. Noi avem dupa 11 decembrie o coalitie, o majoritate cum nu a mai fost dupa ’89. Si haideti sa vedeti cum arata declaratiile oamenilor politici la cateva zile dupa ce au castigat. Adica raportat la sistem. Declaratii de razboi publice. Haideti sa il auzim pe Liviu Dragnea ce spunea la cateva zile dupa victoria din alegeri.

(…)

Ionut Cristache: Si aici revenim la cum s-a intrepatruns politicul cu serviciile.

Ion Cristoiu: Este foarte interesant ce ati dat. Va reamintesc scandalul : doamna Shhaideh a fost propusa de majoritatea care a castigat alegerile in frunte cu dl Dragnea sa fie desemnata. De la Cotroceni ea a fost respinsa in cea mai mare secretomanie securista. Atentie ! Pe surse – presa binomului – s-a dat ca e o problema de siguranta nationala. Pai dl acesta care era seful majoritatii, asa se vorbeste ? Nu putea sa spuna : bai, eu cer presedintelui in mod oficial sa ne spuna de ce nu e buna ! Sunteti de acord ?

Daniel Dragomir: Mai mult decat sa fiu de acord. Revin la ceea ce am spus la inceputul emisiunii : atata timp cat nu sunt rezolvate problemele acestea grave in ceea ce priveste statul paralele si problemele din justitie ne vom lovi in continuare, si cu urmatorul guvern, si cu urmatorul guvern, la aceleasi situatii.

Ionut Cristache: Dl Dragomir, haideti sa spunem lucrurilor pe nume, eu nu mai pot, jur, nu mai inteleg oricum nimic si cei de acasa cred ca s-au saturat de legende. Domne, sunt reale spriturile intre politicieni si oamenii din servicii ? Sunt reale prieteniile dintre politicieni si oamenii din servicii ? Sunt reale razbunarile astea, fratricide la un moment dat intre politicieni si securisti ?

Daniel Dragomir: Pai aveti un document oficial al Parchetului General care arata faptul ca in sufrageria dlui Oprea s-a produs un conclav. Ce rol a avut acel conclav ? Ce rol a avut acea prezenta acolo ? Este o comisie parlamentara care ar trebui sa investigheze pana la capat si sa dea raspuns cetatenilor.

Ion Cristoiu: Dl Dragomir, tot nu sunt multumit. Dvs in aceasta perioada – dar nu numai dvs – ati facut dezvaluiri in legatura cu grave abuzuri ale unei anumite perioade din istoria SRI. Va atrag respectuos atentia ca in februarie ’56 un tip nimic Nikita Hrusciov a venit si a cerut un raport secret despre crimele stalinismului despre care se scrisese in presa. Si a venit, daca citesti raportul ala sunt zeci de documente. De ce nu vine acum sau la anul sau peste un secol SRI, sa spuna : domnule, am luat nota de dezvaluiri. Dintre ele, iata unul adevarat. Nu poti sa reformezi o institutie fara sa te desparti de trecut cum spune dl Cristache, dezvaluindu-l. Eu nu cred in reforma … Ceausescu in ’68…cand a incercat sa arate trecutul, ati vazut, nu a venit si a zis : stiti, a venit Daniel Dragomir si eu nu sunt de acord. A zis, a facut dezvaluiri. De ce la dezvaluirile dvs SRI-ul zice : domne, noi ? Ce interes are dl Hellvig sa acopere trecutul care nu e al lui ? Va intreb.

Daniel Dragomir: Eu va spun ca aveti perfecta dreptate. Daca aceasta rupere de trecut nu este la o maniera foarte clara si ferma si nu se poate face decat intr-un cadru institutional, prin doua lucruri : prin comunicare cu Comisia parlamentara de control si doi, prin mecanismele interne, intr-adevar, eu cred ca avem o problema. Trebuie sa urmari in perioada urmatoare, eu sunt convins ca lucrurile se vor indrepta.

Ionut Cristache: Dle Dragomir, daca la momentul actual, dvs ati fi fost inca in SRI, si cineva venea si spunea lucurile pe care dvs le spuneti, care ar fi fost reactia dvs din interior ?

Daniel Dragomir: In primul rand aceste lucruri trebuiau investigate intern urgent.

Ionut Cristache: Si ce vi s-ar fi parut cel mai grav din dezvaluirile dvs ?

Daniel Dragomir: Chestiunea mandatelor de siguranta nationala pe infractiuni conexe ..

Ion Cristoiu: Abuzuri clare..

Ionut Cristache: Abuzuri ale binomului pana la urma…

Ion Cristoiu: Nu, nu, pe siguranta nationala care sunt abuzuri… Nu, nu, n-are nicio treaba cu DNA. Alea sunt clare abuzuri ale unui…

Ionut Cristache: Binomul nu era doar DNA. Era DNA-SRI.

Ion Cristoiu: DNA nu avea… Dansul – inca o data – dl Cristache, cea mai mare dezvaluire a dlui Daniel Dragomir este faptul ca in numele sigurantei nationale romanii au fost spionati de Serviciul Roman de Informatii, ceea ce este un abuz incalificabil intr-o democratie.

Ionut Cristache: Aveti o cifra cati romani au fost urmariti abuziv ?

Daniel Dragomir: Zeci de mii.

Ionut Cristache: Zeci de mii de romani au fost urmariti abuziv ?

Daniel Dragomir: Da, aici este o discutie, pt ca pe un mandat de siguranta nationala puteau sa existe de la o persoana la doua sute, puteau fi facute extinderi, puteau fi facute prelungiri in anumite modalitati, Comisia parlamentara, revin, a fost pe deplin informata cu privire la aceasta situatie.

Ionut Cristache: Comisia parlamentara a stiut ?

Daniel Dragomir: Nu. Comisia parlamentara a fost informata de catre mine cu privire la toate aspectele, am prezentat toate documentele necesare, am dat toate explicatiile necesare, in asa fel incat comisia impreuna cu conducerea serviciului sa se aplece asupra acestor lucruri si revin, sa-i gaseasca pe cei care au fost implicati in aceste lucruri, doi : sa gaseasca modalitatile prin care aceste lucruri sa nu se mai intample si astazi, ascultandu-va pe dvs, spre ex, pt ca ati fost – nu stiu, unde ati fost ? la Stalingrad ?

Ion Cristoiu: Da, la rusi e a doua oara.

Ionut Cristache: Dl Dragomir, binomul mai exista ? Nu neaparat in forma lui initiala, dar in momentul de fata binomul mai exista in Romania ? Mai produce efecte ?

Daniel Dragomir: Da, produce efecte.

Ionut Cristache: Si e format din cine ?

Daniel Dragomir: Binomul este format din aripa ramasa in Directia Nationala Anticoruptie si din oamenii din jurul lui Coldea, fie cei plecati, fie cei care mai sunt in continuare in cadrul serviciului.

Ionut Cristache: Ati venit cu un document in aceasta seara, ca e 9.30 si i-am anuntat pe telespectatori ca il vom prezenta. Despre ce este vorba ?

Daniel Dragomir: Da. Eu continui sa explic anumite lucruri. Am publicat pe blog acum doua minute un document. Este vorba de o adresa trimisa de catre Directia Nationala Anticoruptie in atentia dlui prim-adjunct general locotenent Florian Coldea, asta e documentul, il gasiti pe blog. In care Directia Nationala Anticoruptie ii trimite un document direct primului-adjunct si ii solicita – direct in ce sens ? in sensul ca i s-a inmanat personal – si ii solicita in interesul unui dosar sa ii verifice in aprilie 2014 daca trei cetateni greci au intrat in Romania in 22.01.2004.

Ionut Cristache: Pot sa vad si eu documentul ?

Daniel Dragomir: Da, sigur ca da. (Sa nu patesc ca dl Dinescu) Ori aici se ridica cateva probleme.

Ionut Cristache: Stati un pic, ca sa le identificam pe rand. Serviciul Roman de Informatii – in atentia dlui prim-adjunct general locotenent Florian Coldea.

Ion Cristoiu: E o adresa de la DNA, nu de la DIICOT, o prima observatie.

Ionut Cristache: E o adresa de la DNA, dar era o practica uzuala in a se trimite dlui Coldea ?

Daniel Dragomir: Prima intrebare pe care eu am ridicat-o este daca in fisa postului primului-adjunct intra – banuim ca primul adjunct are foarte multe lucruri de siguranta nationala pe cap – ma gandesc ca nu era atat de important, ca acesti trei cetateni straini nu erau nici teroristi, nu erau nici spioni, nici criminali organizati, erau suspecti de implicare in activitati de coruptie, sa verificam daca au intrat in Romania. A doua problema pe care eu am ridicat-o si dpdv al intelegerii institutionale a relatiei dintre cei doi, adica dna Kovesi si dl Coldea, printr-un document oficial, este urmatorul lucru : in Romania, de intrarile cetatenilor straini se ocupa Inspectoratul General al Politiei de Frontiera ; si atunci ne aducem aminte istoria. Ca e bine sa intelegem trecut, dle Cristache, ca sa ne dam seama cum s-a ajuns aici. Pana in 1960, granicerii si punctele de frontiera se aflau in subordinea ministerului de interne. Cu directa coordonare la DSS, la Departamentul Securitatii Statului. Dupa ’60 au fost trecuti la Ministerul Apararii, dar cu coordonare directa pe punctele de trecere a frontierei pentru Securitate. Ori ce observam noi aici ? Observam acelasi mod de lucru. Este intrebat serviciul despre intrarea unor cetateni europeni – nu conteaza ca in 2014 cand este facuta acea adresa noi eram déjà in UE de 7 ani, 8 ani, 9 ani. Metehnele raman. De aceea va spun ca si in Federatia Rusa – in Federatia Rusa trupele de graniceri si punctele de frontiera sunt subordonate direct FSB-ului.

Ionut Cristache: Ce ne spune acest document, dl Dragomir ? O data : ca s-a incalcat …

Ion Cristoiu: Stati un pic, o luam didactic, sa lamurim. E un document senzational.

Ionut Cristache: Este clasificat ?

Daniel Dragomir: Nu. Nu pot sa prezint decat documente declasificate.

Ion Cristoiu: Avem o adresa de la – atentie, nu de la DIICOT care se ocupa de teroristi si spioni – de la DNA. Da ? Catre SRI, sa spuna SRI…

Ionut Cristache: Nu catre SRI, catre Coldea.

Ion Cristoiu: Catre Coldea. Bun. De ce, exista in baza de date a SRI-ului o data in care spune ca au intrat cetatenii X si Y in 2004 ? Prima intrebare.

Daniel Dragomir: Tocmai vorbeam de mecanismele interne.

Ion Cristoiu: Exista sau nu exista ?

Daniel Dragomir: Din punctul meu de vedere …

Ion Cristoiu: Exista, o data ce au facut adrese, ca doar nu erau nebuni sa faca….

Ionut Cristache: Sau avea parghiile dl Coldea sa actioneze in zone in care …?

Ion Cristoiu: Oficial de ce nu au… deci, inca o data, de ce nu au facut la Politia de Frontiera ? La Politia de Frontiera exista in calculator date din 2004 ?

Daniel Dragomir: Politia de Frontiera este singura care poate sa detina acest lucru. Doi : si care se supune unor norme si normative europene dupa intrarea in Uniunea Europeana pe care este obligata si eu stiu ca le respecta. Intrebarea adresata dlui Coldea la acel moment – ati vazut si urgenta faptului ca in aceeasi zi a fost trimisa si a fost trimisa prin curier.

Ionut Cristache: si e si semnata aici : am primit un exemplar al prezentului document, Mitu Ilie, cel care a ridicat documentul.

Ion Cristoiu: Deci care e explicatia ? Nu inteleg.

Daniel Dragomir: Revin. Aceste lucruri trebuie investigate.

Ion Cristoiu: Eu va intreb : de ce nu s-a adresat Politiei de Frontiera ? De ce SRI-ului ? Ce treaba are SRI-ul cu Politia de Frontiera ? Intreb.

Daniel Dragomir: Pentru ca acolo exista lantul de iubire.

Ionut Cristache: Cum adica ?

Daniel Dragomir: Ca sa va dau un raspuns foarte concret. In primul rand nu se mai respectau planurile institutionale, ci se respectau planurile acestea interpersonale, in al doilea rand, acolo exista si gradul de incredere maxim, pt ca aceste lucruri erau semnate si trimise personal, si in al treilea rand, din pacate, ne arata ceea ce va spuneam mai devreme : uzurprea puterilor statului. Adica SRL Coldea fiind prezent in tot si in toate. O sa mai prezint in viitor lucruri destul de interesante asupra acestui lucru. Nu intrebam Politia de Frontiera, nu intrebam o institutie, nu intrebam un minister, ci intrebam SRI-ul.

Ion Cristoiu: Este ca si cum eu as face o adresa catre dl Coldea sa imi spuna daca in Biblioteca Academiei exista o carte. Ca ei nu au nicio treaba.

Daniel Dragomir: Exact.

Ion Cristoiu: Deci dvs spuneti ca la SRI nu exista in calculator asemenea date, da?

Daniel Dragomir: Eu spun ca aceasta adresa e o prostie.

Ion Cristoiu: Dl Coldea de ce nu zice : bai, sunteti nebuni ?

Ionut Cristache : V-ati programat sa fiti naiv pt un minut, nu ?

Ion Cristoiu: Sa fiu naiv sa inteleaga telespectatorul, ca telespectatorul nu intelege.

Ionut Cristache : Va rog, dle Dragomir.

Daniel Dragomir: Telespectatorul intelege foarte bine ca acest binom…

Ionut Cristache: Era un abuz de putere ce faceau acesti oameni ?

Daniel Dragomir: Bineinteles.

Ionut Cristache: Pai spuneti, dl Dragomir, cu subiect si predicat, ca sa intelegem si noi. Nu vreau sa va pun eu cuvinte in gura si nici sa creada cei de acasa ca am eu tentatia de a va manipula. Nu ca as avea vreo…

Ion Cristoiu: SRI-ul nu avea nicio treaba cu domeniul asta.

Daniel Dragomir: Absolut nicio treaba.

Ionut Cristache: Si aveti cunostinte mai departe, urmarind firul acesta al evenimentelor, sa fi fost deschis vreun dosar in baza acestei solicitari a DNA-ului ?

Daniel Dragomir: Pai exista un dosar, acolo se invoca un dosar. Acel doar era …

Ionut Cristache: Si acesti cetateni sa fi patit ceva ?

Daniel Dragomir: Din cate stiu eu, acesti cetateni nu au fost investigati ulterior.

Ionut Cristache: Dar datele au fost trimise de la SRI catre DNA ? De la biroul dlui Coldea ?

Daniel Dragomir: Asta urmeaza sa aflam si asta urmeaza si Comisia Parlamentara, urmeaza si mecanismele interne…

Ionut Cristache: Asta e un document pe care l-ati depus la comisie pana acum ?

Daniel Dragomir: Acesta e un document pe care l-am facut public. Eu nu am prezentat la comisie ce facem astazi public.

Ionut Cristache: OK. O sa vi-l returnez. Dl Cristoiu, va rog.

Ion Cristoiu: Baza de date este la Politia de Frontiera care …

Daniel Dragomir: De aceea se si numeste Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.

Ion Cristoiu: Care nu are nicio legatura constitutional cu SRI-ul. Da ?

Daniel Dragomir: Eu ma refer aici ca exista protocoale de cooperare cu Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, normal, cum exista cu Ministerul de Interne…

Ion Cristoiu: Dar de ce nu s-a adresat DNA-ul Politiei…

Daniel Dragomir: Asta va spuneam mai devreme.

Ionut Cristache: Mai aveti, dle Dragomir, mai aveti, nu documente care sa ateste, dar amintiri care sa ateste genul acesta de abuzuri ? Erau frecvente ?

Daniel Dragomir: Abuzurile de putere si incalcarile Constitutiei ?

Ionut Cristache: Da.

Daniel Dragomir: Eu cred ca Comisia are in fata si va avea in fata elemente concrete pe durata mai multor ani si extrem de grave.

Ionut Cristache: Dl Dragomir, dvs ati sesizat toate aceste lucruri in neregula cat erati in interior sau iesind din sistem ati pus cap la cap niste lucruri si ati avut niste revelatii?

Daniel Dragomir: Eu cat era in sistem – revenind, aflandu-ma in unitatea aniterorista – noi eram destul de separati de aceste chestiuni. Insa, haideti sa va dau un element : la inceputul lui 2014, dupa ce eu plecasem de 2 ani din SRI, aflu de la o serie de persoane, si cred ca a fost facut si public acest aspect, ca ar fi existat o sedinta sau o videoconferinta in care primul-adjunct la acel moment, generalul Coldea, a solicitat sa se indrepte atentia ofiterilor de informatii de la recrutarea de surse secrete umane pe diferite zone catre recrutarea de denuntatori. Care sa fie prezentati DNA-ului.

Ionut Cristache: Recrutare de denuntatori ?

Daniel Dragomir: Da. Exista persoane care au participat. Unii dintre ei sunt activi, unii dintre ei sunt rezervisti, pot sa confirme sau sa infirme ce spun eu. Eu am aflat mai demult, sa zic asa. Eu in momentul acela am ramas stupefiat. Si va spun de ce : eu am lasat la momentul plecarii mele, adica la momentul trecerii in rezerva, ofiteri de informatii extrem de profesionisti si profesionalizati, pregatiti pentru a recruta surse secrete umane in interes national, pentru protejarea tarii pe aceste zone care sunt extrem, extrem astazi de problematice. Cum este ce a antiterorismului. Ori eu am ramas stupefiat. Adica, la o initiativa personala, personala pt ca nu poate sa imi spuna dl Coldea ca aceasta este prevazuta in hotararea CSAT secreta, si nici in protocoalele secrete dintre DNA si SRI. Si uitati ce se intampla zilele acestea, apropo de metadate.

Ionut Cristache: Dl Dragomir, eu nu v-am intrebat intamplator cand ati avut aceste revelatii. Cat ati fost in interior – inteleg si calitatea profesionala pe care o aveati – dar calitatea de om nu va spunea ca e ceva in neregula ? Nu ati avut niciodata dorinta de a iesi, de a spune lucrurile astea ? Ca suntem un Snowden acum, v-am spus, cu tot felul de etichete, adica nu sunteti Snowden-ul ala curat care a plecat, a ajuns in Rusia si a spus lumii ce facea serviciul secret american. Dvs ati fost acolo. Ati avut vreun moment intentia sa iesiti cu ceva de acolo?

Daniel Dragomir: Deci cat am fost eu acolo eu am observat ca lucrurile o iau pe o panta periculoasa. Si eu am ales la acel moment sa ma delimitez nu de seriviciu ci sa ma delimtez de aceasta panta periculoasa pe care o observasem, am inaintat raportul si mi-am vazut de treaba mea. Revin : 2013-2014 nu a auzit nimeni de Daniel Dragomir. Eu mi-am vazut de treaba mea si de activitatea mea privata, sa zic asa. Intre timp, auzeam lucruri, simteam ca se intampla lucruri, da ? Pana in momentul in care …

Ionut Cristache: Crestea tensiunea cumva ? Era un crescendo din asta sau era o normalitate déjà …

Daniel Dragomir: Se puteau observa lucruri publice.

Ionut Cristache: Stiu, dl Dragomir, ca am trait in Romania. Dar va intreb ca un om din interior, ca venea un final de mandat al unui presedinte, zece ani, adica incerc sa inteleg…

Daniel Dragomir: Cu amaraciune, cu amaraciune resimteam. Si v-am dat si exemplu. Eu am ramas stupefiat in momentul in care mi-am dat seama ca de la misiunea – nu neaparat constitutionala – dar de la misiunea de interes national pe zonele de protejare a interesului national, serviciul se indrepta spre altceva. Pana la momentul 12 ianuarie 2015 cand am fost luat de acasa. Ori din momentul 12 ianuarie 2015, din momentul in care am devenit, cum spuneati mai devreme, penal, eu nu mai aveam posibilitatea sa ies si sa spun lucruri, pana la momentul in care ..

Ionut Cristache: Cand ati avut ziua aceea fatidica de 12, ati avut reflexul de a-l suna pe dl Coldea sa-l intrebati « bai, ce se intampla ? »

Daniel Dragomir: In niciun caz.

Ionut Cristache: De ce ?

Daniel Dragomir: Pt ca tocmai vorbisem cu Coldea cu doua saptamani inainte.

Ionut Cristache: Despre ce?

Daniel Dragomir: Vorbisem despre lucruri care se intampla in jurul meu ; acest lucru este documentat, sunt convins. Deci a fost pe o linie deschisa, nesecurizata. Despre lucruri care se intamplau in jurul meu …

Ionut Cristache: Lucruri care convergeau inspre momentul 12 ianuarie?

Daniel Dragomir: Lucruri care convergeau inspre 12 ianuarie, da.

Ionut Cristache: Practic, va plangeati.

Daniel Dragomir: Nu ma plangeam.

Ionut Cristache: Dar?

Daniel Dragomir: Nu. Eu am simtit ca exista lucruri prin care se doreste sa mi se inchida gura…

Ionut Cristache: Dar inca nu vorbeati, dl Dragomir. Sa va inchida cine gura?

Daniel Dragomir: Nu, sa mi se inchida gura in sensul ca eu imi dadusem seama ca devin un pericol pt dl Coldea.

Ionut Cristache: Ce v-a spus dl Coldea ?

Daniel Dragomir: Mi-a spus ca vorbesc prostii. Si dupa 12 zile, pentru ca conversatia a avut loc pe 31 decembrie, dupa 12 zile am fost luat de acasa.

Ionut Cristache: Si nu l-ati mai sunat pe dl Coldea ?

Daniel Dragomir: Nu.

Ionut Cristache: Stiti ce pare ? Pare ca e o rafuiala ; dvs simtiti ca tot ce vi s-a intamplat se datoreaza sau e din cauza dlui Coldea. Si poate ca aveti tendinta sa hiperbolizati rolul si actiunile domniei sale in Romania trecutului si poate ca si a prezentului, o sa vorbim despre asta. Dar am o curiozitate jurnalistica pt ca vin tot felul de zvonuri inspre noi si dl Cristoiu stie exact la ce ma refer. Dl Coldea, dincolo de clic ape care a lasat-o, spuneti dvs, in spate, este un bun asset pt politica din Romania? Pentru cei care conduc in momentul de fata Romania ? Mai pe scurt, este dl Coldea un consilier de nadejde pt decidentii zilelor noastre ?

Daniel Dragomir: Sa va raspund la primul element, acela cu rafuiala. Inca de la prima mea iesire publica eu am spus ca nu voi discuta despre persoane – dar nu avem cum sa nu discutam despre persoane pt ca ele sunt in documente – ci despre fapte, principii, evenimente si lucruri pe care le pot prezenta si care sunt, dupa parerea mea, incalcari ale Constitutiei. Eu nu am o rafuiala cu dl Coldea. Ca sa fie foarte clar. Doi : eu m-am pus sub jurisdictia Comisiei parlamentare intr-un efort extrem de transparent si democratic si direct. Nu m-am dus nici intr-o parte, nici in alta. Eu m-am pus la dispozitia Parlamentului si am prezentat lucruri. Trei : daca astazi cineva crede ca dl Coldea este un asset, cum ii spuneati, in zona politica sau in alta zona, se inseala.

Ionut Cristache: Dl Dragomir, stati putin, dvs nu sunteti analist. Dvs veniti cu niste informatii. Aveti informatii ca dl Coldea consiliaza niste oameni politici ?  

Daniel Dragomir: Eu am informatii ca dl Coldea in ultima perioada a inceput sa joace.

Ionut Cristache: Aoleu. In ce zona ?

Daniel Dragomir: Din mai multe zone. Ori din acest punct de vedere mie mi se pare extrem de periculos. Extrem de periculos pt democratia din Romania.

Ionut Cristache: Stati un pic. Stiu ca nu o sa vreti sa spuneti foarte multe. Dl Coldea a inceput sa joace in ce sens ?

Daniel Dragomir: A inceput sa joace facandu-si simtita prezenta si incercand sa coaguleze in jurul sau mai multi oameni care au fost reformati din serviciu, incercand sa creeze un nou centru de interes sau de putere.

Ionut Cristache: Adica isi face un soi de SRL prin care… pai si dvs aveti o firma privata.

Daniel Dragomir: O data ce oamenii s-au obisnuit cu anumite beneficii – ca eu vorbeam de nomenclatura – acele beneficii sunt beneficii care nu au fost niciodata supuse controlului public sau democratic.

Ionut Cristache: Lacomia asta de putere a dus si la lacomie financiara ?

Daniel Dragomir: Da, am spus asta.

Ionut Cristache: Vorbim imediat si despre bunurile sistemului, despre firmele sistemului si mai important, doamnelor si domnilor, despre jurnalistii sistemului. Pt ca, dle Dragomir, o sa profit de prezenta dvs aici si o sa va dau un fragment interesant al unui om care chiar a fost foarte puternic in Romania, Elena Udrea, rememora un pasaj in care se decidea, alaturi de dl Coldea, infiintarea unui post de televiziune. Discutam toate aceste lucruri dupa o scurta pauza, ramaneti alaturi de noi.

(…)

Ionut Cristache: Am revenit in direct cu informatii uluitoare… documente absolut senzationale prezentate de dl Dragomir si – suspendasem discutia inainte de publicitate si o lasasem la ideea ca dl Coldea incepe sa joace, spuneati dvs, si isi strange echipa. Haideti sa fim mai aplicat un pic, incepe sa joace, pt cine, in ce directie si despre ce echipa e vorba, dl Dragomir ?

Daniel Dragomir: Nu stiu, aici institutiile statului trebuie sa vada daca asta e un lucru in regula, iar in al doilea rand daca acesta joaca implica si politicieni, eu pot sa va spun ca acesti politicieni vor sfarsi ca toti preietenii dlui Coldea.

Ionut Cristache: La inchisoare. Unii merita, sa le fie de bine. Dar spuneati de Coldea – imediat, dle Cristoiu, daca imi permiteti, ca sa termin ideea – ar trebui pe multe institutii media, pe multi jurnalisti sa apara stamplila « Garantat SRL Coldea ». Si spuneati intr-un ultim interviu la Romania libera ca mai sunt foarte multi dar ca nu le dati numele inca. Foarte multi jurnalisti, foarte multe institutii media, despre cine ar fi vorba ?

Daniel Dragomir: Nu sunt foarte multi, in ultima perioada insa, urmare a dezvaluirilor mele – si aici e un lucru foarte usor de vazut – si telespectatorii si publicul a inceput sa-l observe, eu descriind mecanismele si modul in care aceste unelte ies la suprafata si se autodeconspira sau se devoaleaza, sa spun asa, si observam – luati cele 30 de zile de cand am inceput aceasta epopee cu dl Cristoiu si veti vedea 4, 5, 6 jurnalisti care au ca teme principale decredibilizarea lui Dragomir, murdarirea lui Dragomir, sa-l facem pe Dragomir agentul Rusiei – dupa ce a fost agentul Israelului si al Mossadului acum e agentul Rusiei – sa-i transmitem lui Dragomir prin diferite articole ca o sa vezi la Curtea de Appel ce o sa patesti, ca ai judecatori care dau de la 20 de ani in sus..

Ionut Cristache: Asta stim, dar dl Dragomir, inteleg ca cu nume si prenume nu mai vreti sa spuneti, dar cum se manifesta relatia asta inainte ? Ii platea dl Coldea ? Ce-i determina sa fie atat de slugarnici ? Care era relatia de oportunitate ? Ca ma uit si la lautarii de partea cealalta care il preaslaveau pe dl Maior si acum s-au mutat la dl Hellvig. Ce ii facea sa cante atat de bine ?

Daniel Dragomir: Un raspuns foarte direct ?

Ionut Cristache: Da.

Daniel Dragomir: Interesul personal.

Ionut Cristache: Constand in ce ?

Daniel Dragomir: Constand in bani, functii, faima.

Ionut Cristache: Adica serviciul te rasplateste cu bani la o adica ?

Daniel Dragomir: Exista si aceasta varianta.

Ionut Cristache: Bani de unde ?

Daniel Dragomir: Din fondurile operative.

Ionut Cristache: Cu functii ?

Daniel Dragomir: Nu va inchipuiti ca aducea Coldea bani de acasa cu care ii platea.

Ionut Cristache: Cu functii ? Avea putere serviciul sa impuna oameni fie in institutii media, fie in aparatul de stat ?

Daniel Dragomir: Sunt cazuri publice clare in momentul in care sunt oameni care au iesit si au spus : « am fost sunati de Coldea, care ne-a cerut s-o numim pe X la televiziunea Y si sa-i platim noi salariul ».

Ionut Cristache: Vreau sa vedem un moment cu Elena Udrea prezenta in emisiunea « Romania 9 » invocand un astfel de moment in care s-a nimerit la aceeasi masa cu dl Coldea si vorbeau despre cum a fost planificata afacerea Romania TV. Haideti sa vedem momentul !

(…)

Ionut Cristache: Primarul de la Baia Mare iar aminteste ca dl Coldea era la masa in biroul Ministerului de Interne cu dl Oprea cand s-a decis infiintarea UNPR-ului.

Daniel Dragomir: Ministerului apararii.

Ionut Cristache: Ministerului apararii, da… s-a decis infiintarea UNPR-ului.

Daniel Dragomir: Dar pana la acest moment descris aici de dna Udrea – nu am cunostinta ca nu am participat la discutiile astea institutionale …

Ionut Cristache: Puteti sa imi confirmati, e adevarat ?

Daniel Dragomir: Nu pot sa confirm, ca nu am participat. Ce pot sa va spun este ca inaintea oricaror lucruri, inclusiv de genul acesta, foarte important, aduceti-va aminte, a existat acel conflict, acea situatie intre dl Ghita si dl Vantu. Si de aceea aduc tot timpul in discutie culoarele justitiei si spun in felul urmator : nu s-ar fi putut uzurpa aceasta putere si nu s-ar fi putut face lucruri in zona economica, media, politica, si vedem si acum cum sunt oameni chemati, tarati pe la DNA, atunci cand nevoia cere….

Ionut Cristache: Avem dovada azi : un vicepremier este chemat la DNA nu sa i se prezinte noi acuzatii, sa fie pus sub invinuire, sa i se aduca la cunostinta o chestiune banala…

Daniel Dragomir: Este folosit culoarul justitiei si eu voi aduce in perioada urmatoare si voi preciza lucruri in asa fel incat sa inteleaga lumea in felul urmator : daca au existat judecatori – si incepem si se cunoaste si este de notorietate ca au existat judecatori care au primit ordine si biletele fie direct, fie prin intermediari…

Ionut Cristache: Dati-mi un nume, dl Dragomir.

Daniel Dragomir: O sa aflam, Comisia de control isi desfasoara activitatea. Insa eu nu va pot devoala public aceste relatii pt ca dupa parerea mea incalca Constitutia. Si nu le pot devoala azi public cat timp ele sunt subiectul comisiei in interior intr-o maniera clasificata. Deci daca au existat aceste lucruri…

Ionut Cristache: Dl Cristoiu, daca imi permiteti, sunteti in direct la o alta televiziune, va anunt de pe acum.

Ion Cristoiu : Nu sunt in direct, e o inregistrare.

Daniel Dragomir: Aici avem un element foarte important : acei judecatori, daca au luat decizii, si cum au luat acele decizii trebuie sa se intrebe : le-au luat acele decizii in numele interesului national ? Pt ca inca o data, in momentul in care se cereau lucruri nu se cereau « eu, Florian Coldea, vreau sa il condamn pe X la 5 ani ». ci se spunea : « domne, avem un interes operativ, este un interes national, niste lucruri », cum aduceati vorba despre dna Sevil Shhaideh. « Sunt niste lucruri acolo, secrete, stim noi » Cunoaste toata lumea maniera lui Coldea. Ori acei judecatori trebuie sa se intrebe un lucru : noi am condamnat acei oameni pt un interes national sau pentru interesul securitatii ? sau pt interesul personal al lui Coldea, ca sa-i luam firma, ca sa-i facem televiziune ?

Ionut Cristache: Si sa faca ce cu ea, dl Dragomir ?

Daniel Dragomir: Pai vedem ce s-a intamplat un ultimii ani. Sa faca nimic cu ele. Daca nu mai rau. Aveti exemplul Statelor Unite si e foarte important.

Ion Cristoiu: Dle Dragomir, stati sa ne lamurim, nu cred ca actiunea era … era intotdeauna pusa sub umbrela de cuvinte mari, ca stim cum fac serviciile. Eu vreau sa va spun un singur lucru apropo de ce a zis doamna, eu stiu mai multe despre aceasta operatiune numita Romania TV. Dl Ghita a primit misiune sa il faca pulbere pe Vantu. Din doua puncte de vedere : sa-l aresteze pt prostia aia ca …pt amenintare si sa puna mana pe televiziune. Operatiunea – si aici poate o sa ma confirme sau… dansul – a constat in studierea foarte bine a profilului Vantu. Vantu avea o boala. Aia de a-ti lua banii si din orgoliu, daca ma intelegi. Dl Ghita avea perfect imaginea gugustiucului. Adica, daca va uitati la dl Ghita, era un tanar din ala si … deci a venit la dl Vantu un tip, numit Ghita, da ? Si a zis : « sunt investitor, cutare, cutare » Dar el era sub acoperie. Dl Vantu a zis : « Gata. Am pus mana pe un prost cu bani » Ai inteles ? Eu am dat un exemplu ca sa intelegeti operatiunea.

Ionut Cristache: Deci vorbim de tinte, ca si Vantu a fost o tinta.

Ion Cristoiu: Pai da, trebuia sa i se ia televiziunea… ca dupa asta dl Ghita a luat-o si el razna e altceva.

Ionut Cristache: Dl Dragomir, legat de tinte si de ce spune dl Cristoiu : avea dl Coldea – ca e singurul personaj la care vareferiti cu nume si prenume – avea obsesii ? Dezvolta obsesii raportate la jurnalisti, la oameni politici? Cum reactiona ? « Gata, il fac pe asta ! Il nenorocesc pe asta ! ». Cum reactiona ? Ca sa intelegem cum actiona ca om.

Daniel Dragomir: Revin. Eu nu o sa discut chestiuni personale sau ca om. Eu o sa discut ceea ce s-a intamplat. Si puteti vedea.

Ionut Cristache: Ce imi spuneti dvs dl Dragomir este ca totul se misca in functie de tafnele unui om.

Daniel Dragomir: De interesele persoanale, nu am spus de tafnele. Care interese personale erau de putere, financiare si de control.

Ionut Cristache: Ii placeau banii dlui Coldea ? Hai sa o luam altfel.

Daniel Dragomir: Eu cred ca da.

Ionut Cristache: Ce inseamna asta, ca ii placeau banii ? Ii placea luxul ? Se scalda in galeti cu aur ?

Daniel Dragomir: Acum exista foarte multe discutii cu privire la inclusiv aceste vacante despre care s-a vorbit. Concluzia este evidenta : daca nu ii placea luxul, nu se ducea in Seychelles, se ducea la Vatra Dornei.

Ion Cristoiu: Imi dati voie jumatate de minut sa fac un interogatoriu ?

Ionut Cristache: Sigur.

Ion Cristoiu: Pe mine ma preocupa mandatul de siguranta nationala. Dvs ati cerut vreodata mandat de siguranta nationala pe bune ?

Daniel Dragomir: Cum adica dvs ? Adica eu?

Ion Cristoiu: Da, cand erati la antiterorism, mandat pe bune. Vreau sa inteleg si eu asa : uite, iertati-mi aceasta concesie, ca am venit sa la varsta mea, acum, la ora asta, in loc sa dorm, ca-s la pensie, cum are loc un mandat de siguranta nationala ? Nu cu DNA. Mandat de siguranta nationala. Adica care erau procedurile ? Ce se intampla ?

Daniel Dragomir: Pana la plecarea mea din serviciu, adica decembrie 2012 – ianuarie 2013, am vazut foarte multe mandate.

Ion Cristoiu: Facea cineva, un ofiter, adresa ? Luam un exemplu, pe Cristoiu, da ? Nu pe dl Cristache, ca il speriem. Si aflati cum se obtinea un mandat de siguranta nationala de ascultare a lui Cristoiu timp de 1 an. Procedurile deocamdata si apoi va intreb.

Daniel Dragomir: In primul rand, ascultarea unei tinte in domeniul antiterorism timp de un an este problematica.

Ion Cristoiu: Cum se pornea ? O luna. Procedura.

Daniel Dragomir: Haideti sa stabilim niste lucruri, ca sa eliminam discutia asta : pe intreaga perioada in care eu am fost acolo, toate mandatele obtinute pe siguranta nationala pe terorism au fost luate « pe bune », cum spuneti dvs. Procedura era in felul urmator : in momentul in care se obtin date si informatii cu privire la amenintari – de catre un ofiter – cu privire la amenintari la adresa sigurantei nationale, acele date si informatii care, din perspectiva noastra, din zona antiterorista, ele trebuiau confirmate, adica trebuiau sa existe confirmari, ca nu ne apucam sa ascultam pe toata lumea…

Ion Cristoiu: Ofiterul din teren facea asta, da ?

Daniel Dragomir: Ofiterul din teren si sefii ierarhici. Nu trimitea ofiterul singur mandatul. Exista un aviz de legalitate.

Ion Cristoiu: … stiu ca va plictisiti.

Daniel Dragomir: Eu va spun ce pot sa va spun.

Ion Cristoiu: Ca sa inteleaga telespectatorii: ofiterul din teren facea o adresa care ajungea la sef. X, sa zicem; da?

Daniel Dragomir: Da.

Ion Cristoiu: Seful trebuia sa obtina de la judecator mandat. Care erau procedurile?

Daniel Dragomir: Nu, trebuia obtinut un aviz de legalitate intern.

Ion Cristoiu: De la Directia Generala Dumbrava.

Daniel Dragomir: Intern. Cu acel aviz de legalitate era prezentat conducerii serviciului..

Ion Cristoiu: Aviz de legalitate, care era criteriul ? Sa fie fapte ?

Daniel Dragomir: Ca indeplinea procedural zona de amenintari prevazute in legea sigurantei nationale.

Ion Cristoiu: Pai si dvs ca ofiter puteati sa inventati orice despre mine. De unde sa stiu.. Eu vreau sa vad daca era posibil abuzul.

Daniel Dragomir: In unitatea din care eu am facut parte nu era posibil abuzul. Si va explic rapid si simplu.

Ion Cristoiu : Am fost in Iran, de ex.

Ionut Cristache: Va rog, nu mai avem timp.

Daniel Dragomir: Un sef trebuia sa discute in primul rand cu privire la oportunitate si resurse. Pt ca acele mandate timp de 5 ani de zile pe un omau costat foarte multi bani. Ori, cine isi permite, spre exemplu, in zona de antiterorism nu se putea. Pt ca in zona aceasta trebuia clar delimitata amenintarea si daca exista, trebuiau luate masuri. Masuri preventive, masuri disruptive.

Ion Cristoiu : Ajungea la judecator.

Daniel Dragomir: Ajungea la judecator.

Ion Cristoiu : Judecatorul de ce aproba asa de usor – nu la dvs – in cazurile alea de…

Daniel Dragomir: Aici avem o problema foarte mare. De ce ? Pt ca acele mandate pe care le-am prezentat, ati vazut, au trecut prin Parchetul General, care trimitea la Inalta Curte. Ori, iar facem diferenta. In zona de antiterorism acestea trebuiau atat de binefundamentate pt ca erau resurse imense utilizate.

Ion Cristoiu: Am inteles. In alte zone.

Daniel Dragomir: In alte zone… este o intrebare pe care..

Ion Cristoiu: Aceste lucruri – deci oameni erau ascutati cate 5 ani – au ramas inregistrarile ?

Daniel Dragomir: Sigur ca da.

Ion Cristoiu: Si unde sunt ?

Ionut Cristache: Dar nu e o procedura de distrugere dupa o perioada de timp ?

Daniel Dragomir: Aici Comisia de control impreuna cu conducerea serviciului va trebui sa identifice…

Ion Cristoiu : … toate alea sunt pe un calculator, da ?

Daniel Dragomir: Deci ele sunt obtinute in baza unui mandat de siguranta nationala. In functie de…

Ion Cristoiu : Cine are acces la ele de la SRI ? Ca poate, nu stiu, m-au inregistrat in …

Daniel Dragomir : Deci daca exista o operatiune deschisa in privinta acelui om, ca poate este in continuare operatiune deschisa, ele fac parte din acea operatiune. Daca nu, sunt arhivate.

Ion Cristoiu : Se poate ajunge la arhiva? Sa aflu despre dl Cristache.

Daniel Dragomir: Se poate ajunge oriunde in momentul in care exista vointa din partea Comisiei parlamentare si din partea conducerii.

Ion Cristoiu : Eu acum vreau sa aflu ceva despre Cristoiu din 2005… pot sa umblu la arhiva ?

Daniel Dragomir: In intern ?

Ion Cristoiu : Intern, da, intern.

Daniel Dragomir: Daca se respecta mecanisme interne de aprobare, da, puteti.

Ionut Cristache: Dar stati putin, datele alea nu se distrug dupa o anumita perioada de timp ? Sunt pastrate a la long acolo, pt eternitate ?

Daniel Dragomir: Depinde ce contin acele date, cum au fost obtinute si ce caracter au. Unele dine le sunt tinute 5, unele 25 si unele 30 de ani…

Ionut Cristache: Dle Dragomir, ca vorbeati de culoarul din justitie : o informatie in aceasta seara. Sunt convins ca sunteti la curent cu cazul Iorga-Moraru. Povesteste la un alt post de televiziune ca copilul lui a fost lovit pe trecere si spune : « Am suspiciune ca se intampla anumite lucruri, sunt suspiciuni in privinta sigurantei familiei mele, dar nu am probe. Se intampla anumite evenimente cu familia mea. » Statul asta paralel pe care il descrieti merge intr-atat de departe incat sa atenteze la siguranta unui cetatean, la siguranta unui magistrat cum este Iorga-Moraru ?

Daniel Dragomir: Eu cred ca acest stat paralel pt a-si prezerva puterea si pt a nu se duce acolo unde ii este locul si pt a nu se intelege abuzurile este in stare de orice. Dar, pe de alta parte, eu am incredere in continuare ca institutiile statului vad aceste lucruri si ele sunt verificate. Nu vreau sa ma pronunt, nu stiu ce s-a intamplat acolo, Doamne fereste ca s-a intamplat asa ! Dar eu, ca ofiter de informatii, care am primit in ultima perioada si amenintari si atacuri pe blog si atacuri de toate felurile, vreau sa va spun ca sunt extrem de bine pregatit sa raspund acestor lucruri.

Ionut Cristache: Credeti ca… adica inclusiv dvs v-ati confruntat cu chestiuni dubioase ?

Daniel Dragomir: Da, am spus-o si public, ca au existat situatii de filaj la vedere extrem de agresiv la membrii familiei mele…

Ionut Cristache: Filaj facut de cine ? Adica nu sunteti Cristache ca sa va intrebati « aoleu, cine o fi » ? Banuiesc ca aveti totusi alte informatii si alte surse de a ajunge la o concluzie.

Daniel Dragomir: Un filaj foarte neprofesionist, sa zic asa.

Ionut Cristache: Am inteles.

Daniel Dragomir: Deci nu e de la SRI. Daca asta era intrebarea. Foarte neprofesionist.

Ionut Cristache: As reveni pt ca suntem pe final, dle Dragomir, 3 minute pana la final, dle Cristoiu ; in momentul de fata m-as intoarce la dl Coldea. Pt ca este raul pe care dvs il identificati, al anilor trecuti, si raul prezentului. Ce traim noi in aceste zile, dezacordul asta din interiorul partidului de guvernare, posibilitatea ca alianta sa se rupa – alianta de guvernare – maniera in care DNA-ul joaca, credeti ca e posibil sa fie si o consecinta a actiunilor dlui Coldea pe care le invocati mai devreme ?

Daniel Dragomir: Cred ca sunt coincidente care ar trebui sa ne ingrijoreze.

Ionut Cristache: Coincidente care ar trebui sa ne ingrijoreze ?

Daniel Dragomir: Da.

Ionut Cristache: Intrebare : ar avea dl Coldea forta sa mai joace intr-atat incat sa creada unii ca poate conta ?

Daniel Dragomir: Atata timp cat nu exista acea finalitate de care vorbea si dl Cristoiu, sa intelegem clar cine a facut abuzuri, sa fie tras la raspundere, si atata timp cat nu sunt demrcate liniile rosii, eu cred ca acest risc exista.

Ionut Cristache: Dar care este conditia unui general – nu vorbim de dl Coldea – a unui general de serviciu secret care se retrage ? Care e conditia ? Cu ce pleaca el de acolo ?

Ion Cristoiu : Cu documente poti pleca ?

Daniel Dragomir: E interzis. Este absolut interzis. Este ilegal.

Ion Cristoiu : Dar cu memorie poti pleca. Cu memoria ta.

Daniel Dragomir: Bineinteles.

Ionut Cristache: Exista vreo conditie ca un general – nu stiu – din SRI, sa nu poata activa in mediul privat ? In firme cu care a avut contacte de-a lungul carierei sale ? Cu oameni politici pentru o perioada de timp ? Nu stiu, exista vreo conditionalitate din asta…

Daniel Dragomir: Nu exista nicio prevedere legala in acest sens. Singura prevedere legala este cea a infractiunii care prevede devoalarea de informatii clasificate.

Ionut Cristache: Il vedeti in stare pe dl Coldea sa joace intr-atat in aceste zile incat sa schimbe soarta guvernarii, soarta unor oameni politici, soarta unor prim-ministri, s.a.m.d?

Daniel Dragomir: Haideti sa intoarcem sensul intrebarii : soarta prim-ministrilor si soarta oamenilor politici sta in mainile domniilor lor si nu in mainile dlui Coldea. Daca intoarcem sensul intrebarii, raspunsul este nu. In niciun caz.

Ionut Cristache: Bun, in conditiile astea, dl Coldea, am inteles, a facut ce a vrut in tara asta timp de 10 ani. Presedintele nu a vrut sa stie sau nu a avut de unde sa stie?

Daniel Dragomir: Presedintele Basescu ?

Ionut Cristache: Presedintele ca institutie, nu ma refer la Basescu, poate fi oricine.

Daniel Dragomir: Seful CSAT ar fi trebuit sa ia masuri, ar fi trebuit sa fie informat ; s-au dat si exemple aici de situatii in care a fost mintit si in care a fost mintit in fata de catre…

Ionut Cristache: Stim si chestiuni care nu pot fi spuse…

Daniel Dragomir: Exact. Si – din nou – omul politic si conducerea legitima a statului aleasa prin vot sau in Parlament, trebuie sa isi spuna cuvantul.

Ionut Cristache: In momentul de fata presedintele Klaus Iohannis nu poate sau nu vrea sa schimbe ceva ?

Daniel Dragomir: Eu cred ca la ora actuala presedintele, seful CSAT, dl Iohannis, eu cred ca intelege foarte bine ce se intampla si isi va lua masurile sau va lua deciziile pe care domnia sa le va considera necesare la momentul pe care il va considera necesar. Nu pot eu sa fac aprecieri asupra acestui moment sau asupra acestor decizii.

Ionut Cristache: Dl Dragomir, ultimul minut, cu ce va ocupati zilele acestea in afara de scriere pe blog, aparut la emisiuni ?

Daniel Dragomir: Astazi, de exemplu, azi, ieri, ne-am ocupat destul de mult cu tot felul de atacuri pe blog, destul de puternice. Azi chiar s-a reusit o directare de 30 de secunde a blogului… echipa de IT suntem foarte incantati de lucrurile astea. Sunt IP-uri ascunse din zona Ucraina ; deci se intampla lucruri. Intre altele, merg in continuare pe acea companie pe care am infiintat-o inca din februarie 2013 – consultanta politica, media, pr si publicitate.

Ionut Cristache: Aveti clienti ? Merge treaba ?

Daniel Dragomir: In Romania, mai greu. De ce ? Pentru ca unul din modurile in care eu am fost atacat dupa 12 ianuarie a fost prin intermediarii statului paralel, multe din contracte au fost inchise pt ca era normal si problematic…

Ionut Cristache: Cu ce tari lucrati atunci ?

Daniel Dragomir: Astazi lucram in Liban, lucram in Marea Britanie si cam atat.

Ionut Cristache: Liban si Marea Britanie.

Daniel Dragomir : Da.

Ionut Cristache: Succes, dle Dragomir ! Va multumesc pt prezenta dvs ! Va multumesc, dle Cristoiu ! (…)

 

 

This post is also available in: roRomână enEnglish (Engleză)